Ολύμπια Οδός: Ποιος είναι ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα;
Μια αναφορά με αφορμή την Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης ενός μεγάλου έργου υποδομής.
Μια επιχείρηση σήμερα χρειάζεται να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές προκλήσεις.
Δεν αρκεί πλέον να είναι απλώς οικονομικά βιώσιμη· πρέπει να καινοτομεί, να επενδύει σε τεχνολογίες που κάνουν τη διαφορά, να νοιάζεται για το περιβάλλον, να αλληλεπιδρά με τους χρήστες και τις τοπικές κοινωνίες και να στηρίζει τους ανθρώπους της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Πάτρα, που καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία, ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες που επαναπροσδιορίζουν την έννοια της ολιστικής βιωσιμότητας στον τομέα των υποδομών.
Η Ολυμπία Οδός, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2030. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται από το 2017, οπότε άρχισε να εισάγει μέτρα όπως η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με «έξυπνους» λαμπτήρες LED σε 17 σήραγγες και στη συνέχεια να επεκτείνει το πρόγραμμα και στα ανοικτά τμήματα του δρόμου, συνδυάζοντάς τα με το καινοτόμο σύστημα προσαρμοστικού φωτισμού. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση ενέργειας, προσαρμόζοντας τον φωτισμό στις εκάστοτε συνθήκες, μειώνοντας την κατανάλωση και ενισχύοντας την ασφάλεια.
Παράλληλα, η Ολυμπία Οδός είναι ο μόνος δρόμος που έχει εφαρμόσει σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης. Συγκεκριμένα, μέσω του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS οι οδηγοί μπορούν πλέον να πληρώνουν μόνο για την απόσταση που διανύουν. Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόσφατο υπό εξέλιξη έργο της εγκατάστασης 19 φωτοβολταϊκών πάρκων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι το τέλος του 2023, οι παραπάνω δράσεις συνέβαλαν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 53%, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο της εταιρείας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξίσου σημαντική είναι η πολυβραβευμένη πρωτοβουλία «Νερό από τον αέρα» που παρέχει καθαρό πόσιμο νερό σε 11 χώρους στάθμευσης, προάγοντας την ορθή χρήση των φυσικών πόρων και βελτιώνοντας την εμπειρία των ταξιδιωτών.
Με σύμμαχο την προηγμένη τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, η Ολυμπία Οδός έχει εγκαταστήσει το σύστημα Smart Tunnel, το οποίο παρακολουθεί τον εξοπλισμό των σηράγγων από απόσταση μέσω cloud. Σε συνδυασμό με το διαγνωστικό εργαλείο αλλοιώσεων οδοστρώματος MIRANDA και την επιθεώρηση των γεφυρών και άλλων τεχνικών έργων μέσω drones, εξασφαλίζουν τη διαρκή συντήρηση της υποδομής. Αυτές οι καινοτομίες δεν βελτιώνουν μόνο την οδική ασφάλεια αλλά συμβάλλουν στη βιώσιμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, μειώνοντας το κόστος και τη φθορά.
Πέρα από το περιβάλλον, όμως, η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης ξεκινάει από τους ανθρώπους της. Στην Ολυμπία Οδό η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη προωθούνται ως εταιρική κουλτούρα μέσω της δημιουργίας ενός εργασιακού χώρου όπου κάθε άτομο μπορεί να αναπτυχθεί ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή ή τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Έτσι, η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα «Ισότητας & Συμπερίληψης» βασισμένο σε ερωτηματολόγια, ημερίδες και στην ενεργή κοινότητα γυναικών που λειτουργεί ως χώρος ενδυνάμωσης και ανταλλαγής εμπειριών.
Η δέσμευση της Ολυμπίας Οδού για την αποδοχή της διαφορετικότητας επιβεβαιώνεται με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Διαφορετικότητας, γεγονός που στηρίζει εμπράκτως την προώθηση της συμπερίληψης στον επιχειρηματικό τομέα στην Ελλάδα.
Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Πάτρα είναι ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς η καινοτομία, η τεχνολογία, η βιωσιμότητα και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν έναν δρόμο που αξίζει να ακολουθήσουμε.