Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι πορτοκαλί γάτες έχουν αυτό το χρώμα

Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι πορτοκαλί γάτες έχουν αυτό το χρώμα και είναι συνήθως αρσενικές  Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι πορτοκαλί γάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο διαδίκτυο, ως τα κατεργάρικα κατοικίδια ζώα, που τείνουν να προκαλούν ζημιές στο σπίτι.

Ωστόσο, εκτός από τα χιουμοριστικού χαρακτήρα βίντεο που συνήθως πρωταγωνιστούν, οι πορτοκαλί γάτες απασχολούν και την επιστήμη. Το έντονο πορτοκαλί τρίχωμά τους έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα.

Δύο ανεξάρτητες μελέτες από ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Γενετικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το πορτοκαλί χρώμα προκύπτει από γενετικές παραλλαγές στο χρωμόσωμα Χ. Οι ειδικοί που ανέλαβαν τις αναλύσεις, εντόπισαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που συνδέεται με το χρώμα, το Arhgap36. Το γονίδιο Arhgap36 έχει συνδεθεί με την εμβρυϊκή ανάπτυξη και παλιότερα θεωρείτο, πως αν παρουσιάζονταν σοβαρές μεταλλάξεις σε αυτό, θα εξελίσσονταν σε θανατηφόρες.

Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι πορτοκαλί γάτες έχουν αυτό το χρώμα και είναι συνήθως αρσενικές  Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Αναλυτικότερα, παρατηρήθηκε ότι οι πορτοκαλί γάτες παράγουν 13 φορές περισσότερο RNA από το γονίδιο Arhgap36 σε σχέση με άλλες γάτες, γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή μιας ελαφριάς κόκκινης χρωστικής στα μελανοκύτταρα του δέρματος. Παρότι η αλλαγή αυτή προκλήθηκε από μια «μικρή διαγραφή στο DNA», δεν επηρέασε αρνητικά την υγεία της γάτας.

Συγχρόνως, εξηγείται, γιατί οι γάτες που είναι πορτοκαλί εξ ολοκλήρου, είναι συχνότερα αρσενικές. Οι πορτοκαλί γάτες είναι κυρίως αρσενικές λόγω του τρόπου με τον οποίο το χρώμα τους συνδέεται με το χρωμόσωμα Χ. Το γονίδιο που ευθύνεται για το πορτοκαλί τρίχωμα, το Arhgap36, βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ και η πορτοκαλί απόχρωση είναι μια χαρακτηριστική που σχετίζεται με το φύλο. Τα αρσενικά γατιά κληρονομούν μόνο ένα Χ χρωμόσωμα από τη μητέρα τους, ενώ τα θηλυκά κληρονομούν δύο Χ χρωμοσώματα, ένα από κάθε γονέα.

Η σημασία των ευρημάτων δεν περιορίζεται μόνο στις πορτοκαλί γάτες. Οι επιστήμονες της Γενετικής τονίζουν ότι η ανακάλυψη αυτής της νέας οδού παραγωγής χρωστικής προσφέρει σημαντικές γνώσεις για τη βιολογία και την κυτταρική επικοινωνία. Η έρευνα ανοίγει νέους ορίζοντες, με προοπτικές να μελετηθεί, το πότε και το πού εμφανίστηκε αυτή η γενετική παραλλαγή, όπως και το πώς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.


Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine
 

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM