Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, αναφέρεται στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ανεπτυγμένα κράτη και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην κοινωνία.
«Θα καταλήξουμε σε μία διαιρεμένη κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Θεωρεί επίσης ότι η ανισότητα στις ευκαιρίες, χαραμίζει παραγωγικές ομάδες νέων ανθρώπων στις ΗΠΑ και κάνει την οικονομία λιγότερο παραγωγική.
Επιπλέον θεωρεί ότι «όταν έχεις μία διαιρεμένη κοινωνία, όπως είναι σήμερα η Αμερικανική, αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα έχεις πολιτική συναίνεση», κάτι που κατά τον ίδιο οδηγεί σε αποδόμηση της πολιτικής και της δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να έχεις μία παραγωγική οικονομία.
Σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη βαδίζει προς την ίδια κατεύθυνση με την Αμερική, ο Στίγκλιτς απαντάει ότι η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό όμως που τον ανησυχεί είναι ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, μιμούνται τον Αμερικανικό τρόπο, ο οποίος έχει οδηγήσει στις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες, συγκριτικά με άλλες χώρες.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο Στίγκλιτς συμφωνεί ότι αυτού του είδους οι πολιτικές αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα.
«Όταν έχεις λιτότητα, η ζήτηση μειώνεται. Όταν η ζήτηση μειώνεται επιβραδύνεται η ανάπτυξη και αυξάνεται η ανεργία. Όταν η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται καθώς οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας και οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε πτυχή της ανισότητας επιδεινώνεται».
Ο Στίγκλιτς δηλώνει πως η βασική αιτία των ελλειμμάτων είναι η αδύναμη οικονομία και όχι το αντίστροφο. «Δεν δημιούργησαν τα ελλείμματα τις αδύναμες οικονομίες. Οι αδύναμες οικονομίες οφείλονται για τα ελλείμματα», τονίζει στη συνέντευξή του.
Αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων, εκφράζει τις ανησυχίες του ότι αν το πρόγραμμα συνοδευτεί με όρους λιτότητας, θα οδηγήσει σε ύφεση.
σχόλια