Η μικρή πόλη της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει καλό λόγο να θεωρεί τον εαυτό της πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, αλλά φέτος όλα είναι διαφορετικά.
Υπάρχουν ελάχιστοι επισκέπτες σε μια εποχή αιχμής. Δεν υπάρχουν οι συνήθεις χαρούμενες διακοσμήσεις στους δρόμους ούτε το γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από την εκκλησία της Γεννήσεως, που είναι χτισμένη πάνω από το σημείο όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.
Οι δημόσιοι εορτασμοί των Χριστουγέννων ακυρώθηκαν για δεύτερη χρονιά λόγω του πολέμου στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί παρευρίσκονται μόνο σε θρησκευτικές τελετές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Αυτή θα έπρεπε να είναι μια περίοδος χαράς και γιορτής», σχολιάζει ο αιδεσιμότατος Dr. Munther Isaac, ένας τοπικός λουθηρανός πάστορας. «Αλλά η Βηθλεέμ είναι μια θλιβερή πόλη σε αλληλεγγύη με τα αδέλφια μας στη Γάζα». Στην εκκλησία του, η σκηνή της Γέννησης δείχνει τον μικρό Ιησού να κείτεται σε έναν σωρό από χαλάσματα. Ενόψει των Χριστουγέννων, μια λειτουργία επικεντρώθηκε στην καταστροφική κατάσταση στη Γάζα. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι και δεύτερα Χριστούγεννα έφτασαν και η γενοκτονία δεν έχει σταματήσει», είπε στο έντονα φορτισμένο κήρυγμά του. «Οι ιθύνοντες αρκούνται στο να αφήνουν αυτό να συνεχίζεται. Γι' αυτούς, οι Παλαιστίνιοι είναι αναλώσιμοι».
Το Ισραήλ αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα και οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ δεν έχουν ακόμη αποφανθεί.
«Έχουμε χάσει φίλους και συγγενείς»
Πολλοί χριστιανοί Βηθλεεμίτες νιώθουν απελπισία, καθώς πολλοί ντόπιοι έχουν οικογένειες και φίλους στη Γάζα. «Η μητέρα μου είπε ότι αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν αποτυπώνουν ούτε το 1% των όσων συμβαίνουν», λέει ο θεολόγος Δρ Yousef Khouri, ο οποίος κατάγεται από την πόλη της Γάζας.
Οι γονείς του και η αδελφή του είναι μεταξύ μερικών εκατοντάδων χριστιανών που πέρασαν μεγάλο μέρος των τελευταίων 14 μηνών καταφεύγοντας σε δύο εκκλησίες της Γάζας. «Υποβάλλονται όπως και ολόκληρη η λωρίδα της Γάζας σε πείνα. Φυσικά, σχεδόν δεν κοιμούνται εξαιτίας των βομβαρδισμών, εξαιτίας όλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια τους και της έλλειψης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών», λέει και προσθέτει «έχουμε χάσει φίλους και συγγενείς».
«Αν δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχει ζωή στην πόλη της Βηθλεέμ»
Στη Γάζα, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Οι αριθμοί προέρχονται από το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, αλλά θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους - Ισραηλινούς και ορισμένους ξένους - και οδήγησε στην ομηρία περίπου 250 ατόμων.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν στη Δυτική Όχθη παράλληλα με τον πόλεμο. Το Ισραήλ επέβαλε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων και ακύρωσε δεκάδες χιλιάδες άδειες για εργαζόμενους που συνήθιζαν να περνούν καθημερινά στην Ιερουσαλήμ ή σε εβραϊκούς οικισμούς.
Η οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, ιδίως στη Βηθλεέμ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος έχει εντελώς σταματήσει. Ξεναγοί στέκονται άπραγοι δίπλα στην εκκλησία της Γέννησης, ταΐζοντας τα περιστέρια. «Αν υπάρχουν τουρίστες, όλοι οι άνθρωποι θα δουλέψουν: ξενοδοχεία, μεταφορές, καταλύματα, όλοι τους», λέει ένας ξεναγός, ο Abdullah. «Αλλά αν δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχει ζωή στην πόλη της Βηθλεέμ».
«Είμαι απένταρος. Δεν έχω δουλειά. Για περισσότερο από ένα χρόνο μένουμε στο σπίτι», αναφωνεί ο Adnan Subah, πωλητής αναμνηστικών στην οδό Star Street. «Ο γιος μου είναι ξεναγός στην εκκλησία, μένουμε σπίτι, όλα τα παιδιά μου μένουν. Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν τουρίστες» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δωρεές και εθελοντική εργασία
Πολλές τοπικές χριστιανικές και μουσουλμανικές οικογένειες έχουν μεταναστεύσει τον τελευταίο χρόνο. Με τη συνεχή απειλή της βίας και την επέκταση των εποικισμών σε εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι αναζητούν εδώ και καιρό ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος, υπάρχει αυξημένος φόβος και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Αλλά μια ομάδα στη Βηθλεέμ προσπαθεί να κάνει τη διαφορά: συσκευάζει δέματα τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχει κυβερνητική βοήθεια εδώ και οι εθελοντές συλλέγουν δωρεές - μεταξύ άλλων και από εκείνους που βρίσκονται μακριά. «Όπως γνωρίζετε τα Χριστούγεννα είναι το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και της χαράς. Και ελπίζουμε ότι με αυτό το δέμα μπορούμε να δώσουμε λίγη ελπίδα και χαρά στις οικογένειες της περιοχής μας», λέει ο Wael Shaer, επικεφαλής της Λέσχης Lions Παλαιστίνης.
Με πληροφορίες από BBC