Η φρικτή δολοφονία μιας γυναίκας στο μετρό της Νέας Υόρκης την Κυριακή επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το φαινόμενο της «απάθειας των θεατών», που καθιερώθηκε μετά τη δολοφονία της Kitty Genovese το 1964. Τότε, όπως αναφέρθηκε αρχικά, δεκάδες γείτονες παρακολουθούσαν αμέτοχοι ενώ η 28χρονη δέχτηκε επίθεση.
Στις 7:30 π.μ., μια γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, πυρπολήθηκε στο τρένο F όταν έφτανε στον σταθμό Stillwell Avenue στο Coney Island. Σύμφωνα με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD), ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο παράτυπος μετανάστης Sebastian Zapeta-Calil από τη Γουατεμάλα, άναψε φωτιά στα ρούχα της γυναίκας χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα.
Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν περαστικούς, καθώς και έναν ένστολο αστυνομικό, να παρακολουθούν αμέτοχοι, ενώ κάποιοι κατέγραφαν το φρικτό περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο δράστης, μάλιστα, φαίνεται να ανεμίζει ένα ύφασμα, αντί να σβήσει τη φωτιά, ενισχύοντας τις φλόγες.
Amelia Carter died in flames, ignored by all — the illegal who set her alight, the legal filming in cold indifference, and the NYPD's casual stroll through hell.
— Prashant Chaudhary (@segentwit) December 24, 2024
Shame on Newyorkers!#NewYorkMetro #newyorksubway #NewyorkSubwayFire pic.twitter.com/g8hFMK5cDq
Η σύλληψη του Zapeta έγινε τη Δευτέρα, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού και εμπρησμό. Ωστόσο, το βίντεο της επίθεσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα να συγκρίνουν το περιστατικό με την υπόθεση της Genovese.
Ο δημοσιογράφος Gerald Posner περιέγραψε τα «αποκαρδιωτικά βίντεο» ως «μια ψηφιακή υπόθεση Kitty Genovese». Σε συνέντευξή του, δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κανείς δεν έτρεξε να βοηθήσει, ακόμη κι αν φοβόταν να πλησιάσει τη φωτιά».
Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο επικεφαλής του NYPD Transit, Joseph Gulotta, υπερασπίστηκε τον αστυνομικό που φαίνεται στο βίντεο. «Οι αστυνομικοί αντέδρασαν άψογα. Προσπάθησαν να φέρουν πυροσβεστήρες και να κρατήσουν τη σκηνή ασφαλή», είπε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, πολλοί επικρίνουν την έλλειψη άμεσης παρέμβασης. «Η απάθεια των παρευρισκόμενων και η καταγραφή της φρίκης αντί της βοήθειας δείχνουν μια βαθιά κοινωνική αποτυχία», δήλωσε ο Posner.
Η υπόθεση ανέδειξε ξανά το φαινόμενο της «απάθειας των θεατών», όπου οι άνθρωποι αποφεύγουν να παρέμβουν σε καταστάσεις κινδύνου, πιστεύοντας ότι κάποιος άλλος θα αναλάβει δράση. Η διαφορά, όπως σχολίασε ο Posner, είναι ότι «σήμερα, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τη φρίκη, ενισχύοντας την αποξένωση και την έλλειψη ενσυναίσθησης».
Με πληροφορίες από Newsweek