Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν Facebook Twitter
0

Στην Κίνα, μια νέα μορφή απάτης έχει αναδυθεί, θυμίζοντας το δημοφιλές τηλεοπτικό «Squid Game», αλλά χωρίς τον θανάσιμο κίνδυνο που διακρίνει τη δυστοπική σειρά της Νότιας Κορέας. 

Με υποσχέσεις για μεγάλα χρηματικά έπαθλα, αναδιάρθρωση χρεών και άλλες οικονομικές «λύσεις», επιτήδειοι εκμεταλλεύονται ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια λόγω της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει την πιο αδύναμη ανάπτυξη του τελευταίου έτους. Οι συμμετέχοντες πληρώνουν εκατοντάδες δολάρια για να μείνουν απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο, τηρώντας αυστηρούς κανόνες, με την ελπίδα να κερδίσουν έως και 1 εκατομμύριο γιουάν (περίπου 140.000 δολάρια).

Οι κανόνες αυτών των προκλήσεων που θυμίζει Squid Game περιλαμβάνουν αυστηρές προδιαγραφές, όπως διαλείμματα για την τουαλέτα που δεν υπερβαίνουν τα 15 λεπτά, ενώ οι συμμετέχοντες απαγορεύεται να αγγίξουν το ξυπνητήρι πάνω από δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, πολλοί αποβάλλονται ήδη από την πρώτη ημέρα για παραβιάσεις που καταγράφονται από κάμερες παρακολούθησης, τις οποίες συχνά αμφισβητούν.

Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, ένας συμμετέχων στην επαρχία Σαντόνγκ κλήθηκε να λάβει επιστροφή 5.400 γιουάν (740 δολάρια) μετά από δικαστική απόφαση που έκρινε το συμβόλαιο άδικο και αντίθετο προς τη δημόσια τάξη. Ο συμμετέχων, με το επώνυμο Σαν, επιχείρησε να κερδίσει 250.000 γιουάν μένοντας 30 ημέρες σε απομόνωση, αλλά αποκλείστηκε την τρίτη ημέρα επειδή φέρεται να παραβίασε τον κανόνα που απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου του.

Την ίδια στιγμή, η Αρχή Κυβερνοχώρου της Κίνας και η ByteDance, ιδιοκτήτρια του Douyin, έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την κατάσταση, ενώ οι αρχές προειδοποιούν και για άλλες μορφές οικονομικής απάτης.

Η Εθνική Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή (NFRA) εξέδωσε προειδοποίηση για μεσάζοντες που υπόσχονται αναδιάρθρωση χρεών ή βελτίωση της πιστωτικής φερεγγυότητας. Μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, διαφημίσεων στα κοινωνικά δίκτυα και φυλλαδίων, αυτοί οι μεσάζοντες ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν νέα δάνεια ή προσωρινή χρηματοδότηση, ζητώντας όμως υπερβολικές αμοιβές που φτάνουν το 12% της αξίας του δανείου.

Ορισμένοι υπόσχονται ακόμη και διόρθωση πιστωτικών φακέλων, χρεώνοντας υψηλά ποσά, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος διαρροής ή πώλησης των προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στην Κίνα έφτασε τα 82,47 τρισεκατομμύρια γιουάν (11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) τον Νοέμβριο, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της οικονομικής πίεσης που αντιμετωπίζουν τα κινεζικά νοικοκυριά.

Η επιβράδυνση της οικονομίας και οι αυξανόμενες οικονομικές απάτες αναδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση και προστασία των καταναλωτών από παρόμοια φαινόμενα.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ