Ζαχαρούχα ποτά: Νέα μελέτη αποδεικνύει πως προκάλεσαν «δραματική αύξηση» διαβήτη

Παγκόσμια ανησυχία για τα ζαχαρούχα ποτά - Έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση των παθήσεων διαβήτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, η οποία δείχνει ότι η πρόσφατη αύξηση στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine τη Δευτέρα, τα ζαχαρούχα ποτά ευθύνονται για περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νέες παθήσεις διαβήτη και 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρδιακών παθήσεων ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια ανάλυση αναδεικνύει τις αυξανόμενες ανισότητες στην υγεία ανάμεσα στον παγκόσμιο βορά και νότο. Ενδεικτικά, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τα ζαχαρούχα ποτά συνέβαλαν σχεδόν στο ένα τέταρτο (24%) των νέων περιπτώσεων διαβήτη το 2020.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στον παγκόσμιο νότο 

Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων από το 1990 έως το 2020, τα ζαχαρούχα ποτά οδήγησαν σε περισσότερα από ένα στα πέντε (21%) νέα κρούσματα διαβήτη και περισσότερα από ένα στα 10 (11%) νέα κρούσματα καρδιακής νόσου.

Η Κολομβία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική έχουν πληγεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ.

Τα ζαχαρούχα ποτά ήταν υπεύθυνα για σχεδόν τις μισές (48%) από όλες τις νέες παθήσεις διαβήτη στην Κολομβία. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στο Μεξικό μπορεί να αποδοθεί στα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία συνδέθηκαν επίσης με περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,6%) των νέων περιπτώσεων διαβήτη και το 14,6% των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων στη Νότια Αφρική.

Οι συνέπειες της συστηματικής κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο οργανισμός μας χωνεύει γρήγορα τα ζαχαρούχα ποτά, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με μικρή θρεπτική αξία. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και μια σειρά από μεταβολικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις.

Ο Dariush Mozaffarian, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Food is Medicine του πανεπιστημίου Tuft, εξήγησε γιατί τα λιγότερο προνομιούχα άτομα επηρεάζονται περισσότερο από το πρόβλημα.

Παγκόσμια ανησυχία για τα ζαχαρούχα ποτά - Έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση των παθήσεων διαβήτη Facebook Twitter
Ακτιβιστές στο Μεξικό ποζάρουν δίπλα σε ψεύτικες ταφόπλακες με νεκρολογίες που απαριθμούν τον υποτιθέμενο αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στο αλκοόλ, το πρόχειρο φαγητό, τα ζαχαρούχα ποτά και το κάπνισμα μεταξύ 2014 και 2024 / Φωτογραφία: EPA, αρχείου

«Τα ζαχαρούχα ποτά διατίθενται και πωλούνται σε μεγάλο βαθμό σε έθνη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτές οι κοινότητες όχι μόνο καταναλώνουν επιβλαβή προϊόντα, αλλά συχνά είναι και λιγότερο καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 830 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, η πλειονότητα των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφαιρώντας περίπου 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών

Η Δρ Catherine Kanari, ειδικός σε θέματα μη μεταδοτικών ασθενειών για την Amref Health Africa στην Κένυα, δήλωσε: «Βλέπουμε μια αύξηση της δημοτικότητας των ζαχαρούχων ποτών που τροφοδοτείται από την κουλτούρα του διαδικτύου. Στα αστικά κέντρα, οι νέοι επηρεάζονται από τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πληρώνονται για να τους προωθήσουν επώνυμα ζαχαρούχα ποτά, εκμεταλλευόμενοι το κενό που αφήνει η έλλειψη σχολικής διατροφικής εκπαίδευσης».

«Τελικά, η αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη κινδυνεύει να επιβαρύνει το σύστημα υγείας μας πέρα από τα όριά του», πρόσθεσε η Δρ Catherine Kanari.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν μια σειρά μέτρων, όπως εκστρατείες για την προώθηση της δημόσιας υγείας, και περιορισμούς τόσο στη διαφήμιση των ζαχαρούχων ποτών, όσο και στη φορολόγησή τους.

Το Μεξικό, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στον κόσμο, εισήγαγε ειδικό φόρο στα ποτά αυτά το 2014.

«Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ιδίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου η κατανάλωση είναι υψηλή και οι συνέπειες για την υγεία σοβαρές», τόνισε ο Μozaffarian,. «Ως ανθρώπινο είδος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM