Δεκαοκτώ μήνες μετά την καταδίκη των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, η πολύκροτη υπόθεση επιστρέφει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί οριστικά. Η δολοφονία του νεαρού, με οπαδικά κίνητρα, είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.
Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως, επτά εκ των οποίων σε ισόβια κάθειρξη και πολυετείς ποινές, και οι υπόλοιποι σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης. Ωστόσο, η δίκη στο Εφετείο αναμένεται να ξεκινήσει από μηδενική βάση για τους περισσότερους, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης, άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ζητώντας αυστηρότερες ποινές.
Ο εισαγγελέας θεωρεί ότι η κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, που είχε υιοθετηθεί πρωτοδίκως, ήταν λανθασμένη και ζητά να επανέλθει η αρχική κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Για τρεις κατηγορούμενους, προτείνει την καταδίκη για ηθική αυτουργία και συναυτουργία αντί για απλή συνέργεια, ενώ μόνο δύο από τους κατηγορούμενους εξαιρούνται από την έφεση, με βάση την αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης τους.
Η υπόθεση αφορά όχι μόνο τη δολοφονία του Άλκη, αλλά και τις επιθέσεις κατά των δύο φίλων του, που σημειώθηκαν στο ίδιο αιματηρό περιστατικό την 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Στο Εφετείο δεν θα παρίσταται ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, όπως είχε γίνει πρωτοδίκως. Σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι δεν υφίσταται πλέον «ψυχικός σύνδεσμος» με τους εντολείς του και ευχήθηκε στους αντικαταστάτες του να συμβάλουν σε μια δίκαιη απόφαση που θα δικαιώσει τη μνήμη του Άλκη.
Η νέα δίκη αναμένεται να ρίξει φως σε μια υπόθεση που άγγιξε βαθιά την ελληνική κοινωνία, επαναφέροντας το ζήτημα της βίας με οπαδικά κίνητρα στο προσκήνιο.