«Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του»: Η σημαντική πρωτοβουλία της Πειραιώς για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης
Σε συνεργασία με το «Σωματείο ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού» υλοποιεί για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Αναγνωρίζω – Προστατεύω».
ADVERTORIAL
«Για κάθε περιστατικό σωματικής βίας παιδιού που έρχεται στο φως, υπάρχουν άλλα 35 με 40 που δεν γίνονται γνωστά, ενώ για κάθε περίπτωση σεξουαλικής βίας παιδιού που γνωστοποιείται, υπάρχουν άλλες 100 που μένουν αθέατες». Λόγια ειδικών επιστημόνων που περιγράφουν την πραγματικότητα ενός φαινομένου που απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις σε εθνικό επίπεδο.
Η ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς πολύ συχνά έρχονται στην επιφάνεια περιστατικά που συγκλονίζουν. Είναι γεγονός ότι η πλήρης εικόνα της έκτασης του φαινομένου είναι δύσκολο να αποτυπωθεί αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF υπολογίζεται ότι περίπου 7.500 παιδιά ηλικίας έως 5 ετών πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ η πλειοψηφία των παιδιών θυμάτων αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη ανάληψης δράσης, μόνο το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική βία, ή/και παραμέληση. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2021 αναφέρθηκαν ανά τον κόσμο 85.000.000 εικόνες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Η κακοποίηση παιδιών αφορά σε όλες τις μορφές βίας σε ανθρώπους μικρότερους των 18 ετών. Για τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά, η βία περιλαμβάνει κυρίως τον όρο κακομεταχείριση και αφορά στη σωματική, σεξουαλική, συναισθητική κακοποίηση καθώς και στην παραμέληση από γονείς και άλλες μορφές εξουσίας.
Η αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών είναι συχνά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Τα παιδιά, τραυματισμένα και φοβισμένα, αδυνατούν να μιλήσουν, ενώ συχνά οι κακοποιητές προέρχονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: στο σπίτι, στο σχολείο ή σε κοινότητες.
Η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, παράλληλα με την πολιτεία και τους φορείς που ασχολούνται με τη μέριμνα για τα παιδιά και τους νέους. Μέσα από συστηματικές δράσεις, συνεργασίες των φορέων, αφύπνιση της κοινωνίας και προληπτική δράση μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα κάθε ένδειξη που μας οδηγεί σε υπόνοιες.
Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και της πρώιμης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Ιδιαίτερα δε το περιβάλλον της προνηπιακής και νηπιακής εκπαίδευσης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό οι νηπιαγωγοί θα πρέπει να ενισχύονται συνεχώς και να εφοδιάζονται με όλα τα απαραίτητα μέσα (γνωστικά και γνωσιακά εργαλεία) ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση.
Αναγνωρίζω – Προστατεύω από την Πειραιώς και το Σωματείο Ελίζα
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Πειραιώς σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στέκεται αρωγός με το πρόγραμμα «Αναγνωρίζω – Προστατεύω», που συνεχίζει να πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με στόχο την πρόληψη της παραμέλησης ή/και κακοποίησης των παιδιών.
Μέσω του επιμορφωτικού προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής μαθαίνουν να εντοπίζουν περιστατικά με υποψία παιδικής παραμέλησης ή/και κακοποίησης και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του προγράμματος, επιμορφωθήκαν 1.423 νηπιαγωγοί σε όλη την Ελλάδα και συνολικά ολοκληρώθηκαν 21.345 ώρες εκπαίδευσης. Από τον Σεπτέμβριο 2024, υλοποιείται η δεύτερη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει τακτικούς μηνιαίους κύκλους διεξαγωγής του από το Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.
Η υποστήριξη της δράσης αυτής από την Πειραιώς εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Equall – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων» και ειδικότερα στον πυλώνα «Μέριμνα για τα Παιδιά». Eστιάζει σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία: την προστασία του ευαίσθητου και ευάλωτου τμήματός της, των μικρών παιδιών.
Μια καμπάνια με ισχυρό μήνυμα
Η σχετική καμπάνια που δημιουργήθηκε, σε σκηνοθεσία του γνωστού Ελληνοαμερικανού σχεδιαστή παραγωγής και σκηνοθέτη Πάτρικ Τατόπουλου, ενισχύει το μήνυμα του προγράμματος. Μέσα από ευαισθησία και καλλιτεχνική ματιά, η καμπάνια προκαλεί συζήτηση και καλεί σε δράση, αναδεικνύοντας το βασικό μήνυμα ότι «Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του».
Και αυτοί που φροντίζουν γι’ αυτό στην προσχολική του/της ηλικία, μπορούν να συμμετέχουν όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο αποτελεσματικοί.
Μάθετε περισσότερα στο equall.gr.