Νεκρό φλαμίνγκο από σφαίρες κυνηγών στη λίμνη Κάρλα

Νεκρό φλαμίνγκο από σφαίρες κυνηγών στη λίμνη Κάρλα Facebook Twitter
Φωτ.: thenewspaper.gr
0

Η εικόνα ενός νεκρού φλαμίνγκο από τη λίμνη Κάρλα επιβεβαιώνει την πρακτική ορισμένων κυνηγών, να θανατώνουν προστατευόμενα είδη, πυροβολώντας τα.

Το νεκρό φλαμίνγκο παραδόθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που ξεκίνησε τη διαδικασία για τη σύνταξη ειδικής αναφοράς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών της Θεσσαλίας, Δημήτρης Μιχαλάκης, ανέφερε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Το περιστατικό έχει επαναληφθεί. Δυστυχώς, κάποιοι ασυνείδητοι κυνηγοί θεώρησαν πως έπρεπε να το κυνηγήσουν» σχολίασε και στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι «οι κυνηγοί που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κυνηγήσουν το φλαμίνγκο ως στόχο γιατί δεν είναι θήραμα καν».

Όσο για τους αρμόδιους φορείς, ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως «όλοι οι φορείς στην Ελλάδα έχουν συνενωθεί κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με αυτό τον τρόπο παρέχεται ενιαία αντιμετώπιση στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura και καλύτερος συντονισμός από το να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές που ασκούνται από τα τότε διοικητικά συμβούλια των πρώην φορέων».

Σε ερώτηση σχετική με τα μέτρα αλλά και για τους ελέγχους που λαμβάνονται, ο ίδιος σημείωσε: «Προφανώς για να βρούμε το συγκεκριμένο ζώο νεκρό, ελέγχεται η περιοχή» και ότι «αυτός ο οποίος το κάνει αυτό, το κάνει εν γνώσει του ότι παρανομεί και λαμβάνει τα μέτρα του. Φαντάζεστε λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας φύλακας 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής. Ειδικά η δικιά μας η περιοχή είναι τεράστια. Καλύπτει το σύνολο της Θεσσαλίας».

Τέλος, ανέφερε το πρόγραμμα της θηροφυλακής, το οποίο διενεργεί αντίστοιχους ελέγχους με ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε νομό. Ωστόσο, «υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν πέρα από τον νόμο», εξήγησε.

Από τη μεριά του και ο βιολόγος ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Βέργος, τόνισε τη σημασία του τεχνητού υδροτόπου για την ορνιθοπανίδα, ως μέρος όπου συγκεντρώνονται πολλά πτηνά, προστατευόμενα και μη, καθ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο κατά τη διάρκεια του ξεχειμώνιασμα τους, όπως η τρέχουσα περίοδος, όσο και κατά την αναπαραγωγική περίοδο».

«Ήθελα να τονίσω για την ιδιαιτερότητα του τεχνητού υδροτόπου, είτε είναι ένας ρηχός υγρότοπος με άφθονη τροφή που προσελκύει είδη που δεν μπορούν να τραφούν σε βαθύτερα νερά. Επίσης, τα φλαμίνγκο είναι ένας πόλος έλξης, όπως και άλλα είδη για επισκέπτες της περιοχής, είναι ο φυσικός πλούτος, όπου δεκάδες εκατοντάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τέτοια είδη» ανέφερε, με αφορμή τη θανάτωση του φλαμίνγκο στην Κάρλα.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blue Horizon: Η ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Ελλάδα / Blue Horizon: Η συγκινητική ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του οχηματαγωγού την ώρα του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Εξαιρετικά επείγον έγγραφο για να λειτουργούν τα αυτόφωρα Σαββατοκύριακα και αργίες

Ελλάδα / Άρειος Πάγος: Εξαιρετικά επείγον έγγραφο για να λειτουργούν τα αυτόφωρα Σαββατοκύριακα και αργίες

«Είστε υποχρεωμένοι να ορίζετε για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σύνθεση αυτόφωρου (μονομελούς και τριμελούς) πλημμελειοδικείου, η οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη να εκτελέσει τα καθήκοντά της», αναφέρει το έγγραφο της Ιωάννας Κλάπα προς τους Πρωτοδίκες της χώρας
LIFO NEWSROOM