Κι όμως, υπάρχει λόγος που βαριόμαστε

Κι όμως υπάρχει λόγος που βαριόμαστε Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Το να νιώθει κανείς ότι βαριέται, έχει έναν σκοπό και δεν είναι αρνητικό, όπως κανείς μπορεί να σκεφτεί.

Η πλήξη μπορεί να είναι τόσο οδυνηρή όσο ο πόνος. Σε ένα διάσημο ερευνητικό πείραμα του 2014, ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε τον πόνο της ηλεκτροπληξίας αντί να καθίσει σε ένα δωμάτιο για 15 λεπτά μόνο τις σκέψεις του. Και όπως αποδεικνύεται, η πλήξη μπορεί να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τον πόνο.

«Ο πόνος δεν είναι εκεί για να σε κάνει να νιώσεις πληγωμένος. Ο πόνος είναι εκεί ως ένα σήμα για να σας κινητοποιήσει κατά κάποιο τρόπο προς τη δράση, για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε είναι αυτό που προκάλεσε το τραύμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την πλήξη», είπε ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Τζέιμς Ντάνκερτ στον επικεφαλής ιατρικό ανταποκριτή του CNN, Δρ Sanjay Gupta, στο podcast του Chasing Life πρόσφατα.

«Δεν είναι εκεί για να σε κάνει να βαριέσαι», είπε ο Ντάνκερτ, καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο. «Είναι εκεί για να σε κάνει να κουνηθείς, για να σε κάνει να κάνεις κάτι, για να βγεις από αυτή την βαρετή κατάσταση».

Η ανία, πλήξη, ή κοινώς βαρεμάρα, είναι συναισθηματική και περιστασιακά ψυχολογική κατάσταση που βιώνει όταν ένα άτομο μένει χωρίς κάτι συγκεκριμένο να κάνει. «Φαίνεται ότι είναι μια συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με έλλειψη διέγερσης καθώς και μια σειρά από συμπεριφορικές, ιατρικές και κοινωνικές συνέπειες», σύμφωνα με το BBC News, επισημαίνοντας ότι η πλήξη δίνει ώθηση για την επίτευξη στόχων.

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM