Μια ερευνητική αποστολή η οποία σάρωσε όλους τους ωκεανούς της υφηλίου, αποκάλυψε ότι τελικά υπάρχουν δύο φορές περισσότερα είδη πλαγκτόν απ' ότι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες.
Σημειώνεται ότι η αποστολή που διάρκεσε δυόμισι χρόνια, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ανταρτικό και Ινδικό ωκεανό, με σκοπό να βρει περισσότερα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και ποιοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη ευθύνη.
Το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους Tara, συνέλεξε 30.000 δείγματα από το βυθό των ωκεανών, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι χρειάζονται μία δεκαετία ώστε να εξεταστούν όλα. Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν πάντως ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια είδη πλαγκτόν στη θάλασσα .
Ένα συγκεκριμένο είδος πλαγκτόν, εν ονόματι διάτομο, πιστεύεται ότι ευθύνεται για τη μισή παραγωγή οξυγόνου του πλανήτη και οι ερευνητές τονίζουν ότι η σημασία του είναι αντίστοιχή με εκείνη των τροπικών δασών.
Τέλος, ο σκοπός των επιστημόνων είναι εξετάσουν πώς η διαμόρφωση των πληθυσμών πλαγκτόν θα επηρεάσει μελλοντικά την πορεία της κλιματικής αλλαγής.