Η Σουηδία αυστηροποιεί τους νόμους για τα όπλα μετά τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία της

Επίθεση στη Σουηδία: Η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους νόμους για τα όπλα Facebook Twitter
Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας και η βασίλισσα Σίλβια επισκέπτονται ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα της επίθεσης / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αυστηροποιήση της νομοθεσίας περί όπλων, μεταξύ άλλων με τον περιορισμό της πρόσβασης σε ημιαυτόματα όπλα, στον απόηχο της πολύνεκρης τραγωδίας στο Όρεμπρο.

Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, ένοπλος σκότωσε 10 ανθρώπους σε εκπαιδευτικό κέντρο στο Όρεμπρο, μία πόλη δυτικά της Στοκχόλμης. Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει τι είδους όπλο χρησιμοποίησε, αλλά δήλωσε ότι ο δράστης είχε άδεια κατοχής για τέσσερα όπλα, τρία από τα οποία βρέθηκαν δίπλα του.

«Η φρικτή πράξη βίας στο Όρεμπρο εγείρει πολλά βασικά ερωτήματα σχετικά με τη νομοθεσία περί όπλων», δήλωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία βασίζεται στην υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών. Εκτός από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, δήλωσε ότι επιθυμεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι άνθρωποι που θεωρούνται «ιατρικά ακατάλληλοι» για την κατοχή όπλων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μόνο οι σωστοί άνθρωποι έχουν όπλα στη Σουηδία», δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λετονία.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη κατονομάσει τα θύματα ή τον δράστη, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του, αλλά δήλωσε ότι περιλαμβάνουν «πολλαπλές εθνικότητες, διαφορετικά φύλα και διαφορετικές ηλικίες».

Επίθεση στη Σουηδία: Η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους νόμους για τα όπλα Facebook Twitter
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον / Φωτ: EPA, αρχείου

Όπως αναφέρει ο Guardian, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ένας Σύρος, μια γυναίκα από την Ερυθραία και μια Ιρανή. Η αστυνομία ερευνά αν οι πυροβολισμοί είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Στη Σουηδία, η κυνηγοί, από τους οποίους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδειες για ημιαυτόματα όπλα. Τον Αύγουστο του 2023, η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος ήρε την απαγόρευση για τα στρατιωτικού τύπου μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι όπλα όπως το AR-15 επιτρέπονται για το κυνήγι.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να επαναφέρει τους περιορισμούς που υπήρχαν πριν από το 2023 και να αναπτύξει μια στρατηγική για την κατάσχεση όπλων στρατιωτικού τύπου. «Το AR-15 είναι ένα παράδειγμα όπλου που είναι συμβατό με μεγάλες γεμιστήρες και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε ότι πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι αρκετές από τις προαπαιτήσεις για την αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός ατόμου για άδεια οπλοφορίας δεν αναφέρονται σαφώς στους κανονισμούς για τα όπλα. Αυτές περιλαμβάνουν την ηλικία, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, ορισμένους ιατρικούς παράγοντες και το πόσο νομοταγής είναι ένας πολίτης.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ότι χαιρετίζει την ανακοίνωση της κυβέρνησης, αλλά ζήτησε να επανεξεταστούν όλες οι άδειες οπλοφορίας. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο διασταυρώνονται τα μητρώα μεταξύ των αρχών.

Ο ύποπτος, ο οποίος προφανώς αυτοκτόνησε, κατονομάστηκε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως ο 35χρονος Ρίγκαρντ Άντερσον, πρώην μαθητής του σχολείου που ζούσε στην περιοχή. Θεωρείται ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα μαθηματικών στο σχολείο πριν από μερικά χρόνια και ήταν άνεργος εδώ και μια δεκαετία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Διεθνή / Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Τα τελευταία χρόνια, η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών, με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών μα ελάχιστα σοβαρά επεισόδια έχουν σημειωθεί σε σχολεία - Ποιος ήταν ο δράστης - Η «χειρότερη ένοπλη επίθεση» στην ιστορία της χώρας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM