Πιθανόν να αποκλιμακώνεται το φαινόμενο των σεισμών στη Σαντορίνη, παρότι η σεισμική ακολουθία παραμένει σε ένταση και συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Καθώς περνά ο χρόνος και με βάση τους σεισμούς των τελευταίων ωρών, οι σεισμολόγοι αναφέρουν πως είναι πλέον ελαφρά πιο αισιόδοξοι, με το ενδεχόμενο σεισμού μεγαλύτερου από τα 6 Ρίχτερ να απομακρύνεται διαρκώς, ενώ η σεισμική ακολουθία δείχνει ότι αποκλιμακώνεται η ενέργεια των ρηγμάτων.
Με βάση τους σεισμούς που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στη Σαντορίνη και στην Αμοργό, φαίνεται πως συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το σενάριο ο κύριος σεισμός να ήταν εκείνος των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος που γράφει σε ανάρτησή του: «Διαπιστώνουμε μια σχετική πτώση των μεγεθών των σεισμών που ακολούθησαν μετά τον ισχυρότερο μεγέθους 5,2 στις 5/2. Μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως εκείνος ήταν ο κύριος». Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει πως αυτό δεν είναι βεβαιότητα, αυτή τη στιγμή, καθώς «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να το επικυρώσουμε».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας επίσης δημοσιεύει ένα γράφημα με τους σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, διαπιστώνοντας επίσης μείωση των μεγεθών και της συχνότητας: «Το ιστόγραμμα της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Άνυδρου το 2025. Το κόκκινο βέλος δείχνει μια μικρή μείωση στην παραγωγή σεισμών το τελευταίο διάστημα», γράφει ο ίδιος.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως ναι μεν το σενάριο σεισμού περί των 6 Ρίχτερ απομακρύνεται, η σεισμική ακολουθία αναμένεται να συνεχιστεί με υψηλή συχνότητα τις επόμενες ημέρες. Είναι πιθανή επίσης, μία δόνηση περί τα 5,5 Ρίχτερ, η οποία, ωστόσο, είπε, «δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα». Κατά τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται οι δονήσεις να υποχωρήσουν τόσο αναφορικά με τη συχνότητα όσο και με τα μεγέθη.