Πρώην δισεκατομμυριούχος βάζει εγγύηση έργα του Warhol για να σώσει την εταιρία του

Πρώην δισεκατομμυριούχος βάζει εγγύηση έργα του Warhol για να σώσει την εταιρία του Facebook Twitter
Έργο του Richard Prince
0

Ο Πίτερ Μπράντ, «πρώην» δισεκατομμυριούχος αμερικανός επιχειρηματίας και μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης, χρησιμοποιεί κάποια από τα έργα της συλλογής του ως εχέγγυο για την εξασφάλιση επιχειρηματικών δανείων.

Ανάμεσα στα 56 έργα τέχνης που έχει δεσμεύσει στον οίκο δημοπρασίας Sotheby’s, είναι γνωστά αριστουργήματα των Andy Warhol, Richard Prince και Jean-Michel Basquiat.

Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο πως κάποια κομμάτια έχουν μπει ως εγγύηση σε κατάστημα της Deutsche Bank, μεταξύ των οποίων ένα έργο του Warhol που χρονολογείται στο 1963 και στοιχίζει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο 65χρονος βιομήχανος, που είναι επίσης γνωστός για το γάμο του με το μοντέλο Stephanie Seymour, έχει ιδιαίτερη αγάπη στα έργα του Warhol, έχοντας αγοράσει για πρώτη φορά έργο του από τότε που ήταν φοιτητής.

Πρώην δισεκατομμυριούχος βάζει εγγύηση έργα του Warhol για να σώσει την εταιρία του Facebook Twitter
Έργο του Andy Warhol

Παρόλα αυτά, ο Μπραντ φαίνεται πως αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πολλά από τα έργα της συλλογής του ώστε να σώσει, στην ουσία, την επιχείρησή (White Birch) που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και η οποία είχε πτωχεύσει το Φεβρουάριο του 2010.

Η χρήση έργων τέχνης ως εγγύηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης δεν είναι καινούργια πρακτική. Αντιθέτως, υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες οι οποίες παρέχουν πιστωτικές λύσεις σε ιδιοκτήτες «μη συμβατικών περιουσιακών στοιχείων», όπως πίνακες ζωγραφικής, αντίκες ή συλλεκτικά αντικείμενα.

Πρώην δισεκατομμυριούχος βάζει εγγύηση έργα του Warhol για να σώσει την εταιρία του Facebook Twitter
Έργο του Jean Michel Basquiat

Πριν κάποια χρόνια, ο μεγαλοεπενδυτής Michael Steinhardt, είχε βάλει ως εγγύηση 20 πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων 5 του Πικάσο και 1 του Πόλοκ, για να μπορέσει να πάρει δάνειο από τη JPMorgan Chase Bank NA. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ