Παπαζάχος για σεισμούς σε Σαντορίνη: «Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός»

Παπαζάχος για σεισμούς σε Σαντορίνη: «Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός» Facebook Twitter
Φωτ. EUROKINISSI
0

«Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός» επισημαίνει σε νέες δηλώσεις του για την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο Κώστας Παπαζάχος.

Την ώρα που επί σχεδόν είκοσι ημέρες η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να δώσει μία εξήγηση για τους αλλεπάλληλους σεισμούς που πλήττουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό, αλλά και να προβλέψουν πότε και αν αυτό το φαινόμενο θα σταματήσει, ο εκπρόσωπος των επιτροπών σεισμικού κινδύνου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα σενάρια για έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. 

«Δεν υπάρχει καλό και κακό σενάριο, υπάρχει πιθανό σενάριο και λιγότερο πιθανό σενάριο. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι πρόκειται δηλαδή για μία σειρά από σεισμούς παρόμοιου μεγέθους χωρίς κάποιον πολύ μεγάλο σεισμό πάνω στη συγκεκριμένη ζώνη», αναφέρει αρχικά ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο STAR.

«Όμως επειδή υπάρχουνε κομμάτια που δεν έχουνε σπάσει και επειδή η σεισμική δραστηριότητα είναι πάρα πολύ έντονη και έχει επεκταθεί σε μία περιοχή της τάξεως των 25 με 30 χιλιομέτρων δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού ο οποίος θα σπάσει αυτό το κομμάτι», συνεχίζει.

«Το καλό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι μιλάμε για μία ακολουθία που βρίσκεται στην Άνυδρο, μια περιοχή που είναι στη μέση της θάλασσας και έχει απόσταση από τα νησιά. Είναι μακριά από την Ανάφη, είναι μακριά από τη Σαντορίνη, μακριά από την Ίο, μακριά από την Αμοργό... ξέρουμε ότι επιπτώσεις έχουν περιοχές που είναι κοντά στο ρήγμα», συμπληρώνει.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο του να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως «το φαινόμενο της Καλντέρας είναι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται, έχουμε πυκνώσει το δίκτυο της περιοχής και έχει ξαναεμφανιστεί και στο παρελθόν το 2011-2012. Κράτησε γύρω στους 14 μήνες. Από τον Σεπτέμβρη έχουν σημειωθεί διεγέρσεις και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν και σε κάποια ηφαιστειακή έκρηξη». 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια με κουκουλοφόρους έξω από το ΑΠΘ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια με κουκουλοφόρους έξω από το ΑΠΘ

Περίπου στις 2 τα ξημερώματα, ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες σε δύο διμοιρίες στην οδό Αγγελάκη
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Κούγιας: Η ανακοίνωση του γραφείου του για την απόσυρση από τις υποθέσεις Πισπιρίγκου και Λιγνάδη

Ελλάδα / Αλέξης Κούγιας: Η ανακοίνωση του γραφείου του για την απόσυρση από τις υποθέσεις Πισπιρίγκου και Λιγνάδη

Οι συνεργάτες του τοποθετούνται για όλα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το μέλλον του δικηγορικού του γραφείου μετά τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Έλεγχο από τον «Δημόκριτο» ζήτησε ο δήμαρχος Αλιάρτου μετά την έκθεση για τις πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα

Ελλάδα / Έλεγχο από τον «Δημόκριτο» ζήτησε ο δήμαρχος Αλιάρτου μετά την έκθεση για τις πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα

«Η σύνδεση της περιοχής μας με το συγκεκριμένο φαινόμενο αδικεί την πραγματικότητα», δηλώνει στη LiFO ο δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Αραπίτσας
ΛΙΑ ΦΑΣΟΛΗ