«Μεταναστεύει» η σεισμικότητα προς τα βορειοανατολικά της υποθαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με την νέα έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
Την ώρα που οι σεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο ως τώρα να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σε νέα ανακοίνωσή του το Καποδιστριακό σημειώνει ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 15.300 δονήσεις.
Μόνο τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν περισσότεροι από 1.200 σεισμοί, με τους τέσσερις να είναι πάνω από 4,5 Ρίχτερ και τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,2. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στη συνέχεια, καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ωστόσο, σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, πιθανότατα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός λόγω των σεισμών
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών, κηρύχθηκε ο δήμος Αμοργού.
Μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να κρατήσουν από εβδομάδες έως και μήνες, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σήμερα Τετάρτη 12/2, ο δήμος Αμοργού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναλυτικότερα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.