Για τη ραγδαία αύξηση της νεανικής παραβατικότητας και τη μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα περιστατικά βίας ανηλίκων, μίλησε η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Γενεσιουργές αιτίες της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της ροπής των νέων στην παραβατικότητα και τη βία», η Σοφία Κουσίδου μετέφερε την εικόνα της αστυνομίας για τα περιστατικά με πρωταγωνιστές, ανήλικους παραβάτες, αλλά και τους γονείς τους.
«Έχουν αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, βλέπουμε ακραία βία, έλλειψη συναισθήματος και τάση δημοσιοποίησης μιας παραβατικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο» είπε αρχικά, η κ.Κουσίδου.
Στο σύνολο των περιπτώσεων που έχει χειριστεί η υπηρεσία, οι αρχές δεν συνάντησαν μεταμέλεια.
«Δεν είδαμε ποτέ να ζητήσουν συγνώμη στα θύματα τους και για τα παιδιά το δεχόμαστε, αλλά το αποθαρρυντικό είναι ότι ούτε οι γονείς τους ζητούν συγνώμη από τα παιδιά που είναι θύματα και τις οικογένειες τους», εξήγησε ειδικότερα, η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
Τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα για τις συνέπειες
Σύμφωνα με την ίδια τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα και δεν γνωρίζουν ποια πράξη είναι παραβατική, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να υπολογίζουν ι τις συνέπειες των πράξεών τους και να μην γνωρίζουν καν ότι η χρήση κάμερας είναι αδίκημα.
«Τα παιδιά επιλέγουν να μιλήσουν και να μην ανέχονται τη βία, η νεολαία αρχίζει να εκπαιδεύεται και να αντιδρά στη βία» συμπλήρωσε.
Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Νάντια Ρωμανίδου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που απασχολούν το ποινικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι εντοπίζονται σημαντικά ζητήματα στο οικογενειακό περιβάλλον.
«Αναδύεται η ανάγκη πολύπλευρης στήριξης εφήβων και γονιών, με έγκαιρη παρέμβαση. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες που εντοπίζονται στην ανυπαρξία κατάλληλων δομών, υποστελέχωσης στις υπάρχουσες και κυρίως ολοκληρωμένης πολιτικής παιδικής προστασίας», ανέφερε.
Ο Πέτρος Κολέντσης, από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, είπε πως η στήριξη οικογένειας παραβατικών ανηλίκων είναι κρίσιμη τόσο για την αποτροπή της βίας, όσο για την ομαλή ένταξη τους. Εντούτοις, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στη δικτύωση φορέων και δομών, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της υπηρεσίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ