Στα 102 του χρόνια, Γάλλος ζητά αποζημίωση 43.000€ για όσα πέρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα 102 του χρόνια, Γάλλος ζητά αποζημίωση 43.000€ για καταναγκαστική εργασία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Ο Αλμπέρτ Κοριερί / Φωτ: YouTube - Associated Press
0

Ένας Γάλλος άνδρας ηλικίας 102 ετών ζητά 43.000 ευρώ από το γαλλικό κράτος ως αποζημίωση για την καταναγκαστική εργασία που πραγματοποίησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θέλω να νιώθω περήφανος που είμαι Γάλλος και να μπορέσω να αφήσω πίσω μου αυτή τη γαλλογερμανική ιστορία. Αισθάνομαι προδομένος από τους πολιτικούς», δήλωσε στο Euronews ο Αλμπέρτ Κοριερί, ο οποίος θα γίνει 103 ετών φέτος.

Ο Κοριερί ήταν μόλις 21 ετών όταν Γερμανοί αξιωματικοί τον πήραν από ένα εστιατόριο στη Μασσαλία, όπου εργαζόταν ως υδραυλικός. Τον έστειλαν στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος υποχρεωτικής εργασίας (STO) που θέσπισε η φιλογερμανικη γαλλική κυβέρνηση του Βισύ, το 1943.

Ο Κοριερί εργάστηκε στο χημικό εργοστάσιο IG Farben στο στρατόπεδο Ludwigshafen μέχρι την απελευθέρωσή του από Αμερικανούς στρατιώτες στις 15 Απριλίου 1945.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος της καταναγκαστικής εργασίας του, ο άνδρας ασκεί αγωγή κατά του γαλλικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 43.000 ευρώ - που αντιστοιχεί σε περίπου 10 ευρώ ανά ώρα - για τα περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας που πραγματοποίησε παρά τη θέλησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Κοριερί δήλωσε στο Euronews ότι αγωνίζεται για να λάβει αποζημίωση από τη δεκαετία του 1950.

«Δεν κατάφερα ποτέ τίποτα, αλλά πέρυσι ένας φίλος ιστορικός μου πρότεινε να προσφύγω στη δικαιοσύνη», είπε.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μου, δεν έχω την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτό για πολύ ακόμα. Το να πάρω τα χρήματα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια, είναι αυτά που μου οφείλονται και θα τα μεταβιβάσω στα παιδιά μου αν δεν μπορώ να τα ξοδέψω όλα», πρόσθεσε ο Κοριερί.

O Κοριερί παραβρέθηκε σε ακρόαση την Τρίτη

Ο Κοριερί παραβρέθηκε σε ακρόαση για την υπόθεσή του στη Μασσαλία την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο εισηγητής δικαστής δήλωσε ότι ένας νόμος του 1951 - ο οποίος επιτρέπει στους καταναγκαστικούς εργάτες να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γαλλικό κράτος - λειτουργεί με παραγραφή από το 1955 και μετά.

Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, θα ήταν πολύ αργά για τον Κοριερί, ο οποίος αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου στις 18 Μαρτίου, να καταθέσει την αξίωσή του για αποζημίωση.

Ο Μισέλ Ποτό, δικηγόρος του Κοριερί, δήλωσε στο Euronews ότι πιστεύει ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Ο πελάτης μου απελάθηκε και υποδουλώθηκε, και τα δύο αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν παραγραφεί, οπότε αν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημά μας, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε.

Τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του Euronews, τα οποία περιλαμβάνουν την κάρτα απέλασης του Κοριερί και τη «κάρτα θύματος απέλασης», παρέχουν αποδείξεις ότι απελάθηκε και αναγκάστηκε να εργαστεί στο πλαίσιο της Υποχρεωτικής Υπηρεσίας Εργασίας.

Ο Ποτό δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν σημαντική επειδή ήταν «ένας αγώνας για την ιστορία και τη μνήμη».

«Τα θύματα της υπηρεσίας υποχρεωτικής εργασίας δεν πρέπει να παραμείνουν τα ξεχασμένα θύματα της ιστορίας», πρόσθεσε.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες απελάθηκαν για να εργαστούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, πολλοί έχασαν τη ζωή τους και πλέον ελάχιστοι επιζώντες είναι ακόμη εν ζωή.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM