Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας - Να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, πρέπει να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων για την Ουκρανία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, μετά από περίπου δύο ώρες συζήτησης.

Καθώς οι ηγέτες εξέρχονταν του Lancaster House στο Λονδίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε με μια σύντομη αποστροφή της το στίγμα της συζήτησης: «Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, πρέπει να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής των ηγετών ως «καλή και ειλικρινή συζήτηση» και εξήγησε ότι συζητήθηκε η ανάγκη για ολοκληρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της Ουκρανίας σε θέση ισχύος και της διασφάλισης ότι έχει τα μέσα να «οχυρωθεί και να προστατευτεί». Αυτό κυμαίνεται από την οικονομική επιβίωση έως τη στρατιωτική ανθεκτικότητα, είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αυξήσουμε την άμυνα... Πρέπει πραγματικά να την ενισχύσουμε μαζικά». Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξήσουμε τις δαπάνες...είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», δήλωσε. 

Απευθυνόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «Είμαστε έτοιμοι μαζί σας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε την αρχή ότι υπάρχει ένα κράτος δικαίου ότι δεν μπορείτε να εισβάλετε στον γείτονά σας ή δεν μπορείτε να αλλάξετε σύνορα με τη βία». «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μελλοντικούς πολέμους», κατέληξε.

Ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατευθύνεται στο Σάντριγχαμ, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ', ο Στάρμερ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, πρέπει να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ρούτε: Περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι «περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες», χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «πολύ καλά νέα», μετά τη σύνοδο για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

«Έχω συνομιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ (...) Οι ΗΠΑ είναι μέρος του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ», είπε επίσης σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα τόνισε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ιδιωτικές τους συναντήσεις όρισαν νέα σχέδια για αμυντικές δαπάνες, στο περιθώριο της συνόδου, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Σήμερα στο τραπέζι άκουσα νέες ανακοινώσεις και δεν πρόκειται να σας τις πω, γιατί πρέπει να κάνουν αυτοί τις ανακοινώσεις. Αλλά αυτό ήταν πολύ καλό νέο ότι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο.

Δέκα εννέα ηγέτες χωρών- σύμμαχοι της Ουκρανίας συνεδρίασαν σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα, στην κρίσιμης σημασίας σύνοδο. «Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα γιατί αυτή είναι μια μοναδική στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης και πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Στάρμερ κατά την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί σε μια πρόκληση που κάθε γενιά συναντά μια φορά.

Η εξεύρεση μιας σωστής λύσης για την Ουκρανία είναι «είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε χώρας εδώ και πολλών άλλων επίσης», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Στάρμερ προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εντείνουν τις αμυντικές τους προσπάθειες όχι μόνο για να βοηθήσουν στη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο. «Είμαστε μαζί σας, (και θα είμαστε) για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε ο Στάρμερ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να εκτιμά ότι αυτή η σύνοδος αποτελεί «μια στιγμή για να ενωθούμε». 

Οι 19 συμμετέχοντες της συνόδου περιελάμβαναν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Σύνοδο

Παρών στη Σύνοδο ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ο Φιντάν επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Τουρκία φιλοξένησε τις αρχικές διαπραγματεύσεις μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, βοηθώντας στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Φιντάν μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και υπήρξαν προτάσεις ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ειρηνευτική διαδικασία εάν συμφωνηθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, δεν έχει δηλώσει ακόμη την επίσημη θέση της για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι θα λάβει απόφαση ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαδικασία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

Διεθνή / Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

«Είμαστε όλοι στο πλευρό σας» είπε ο Στάρμερ στον Ζελένσκι - Σε εξέλιξη στο Λονδίνο η σύσκεψη Ευρωπαίων για το ουκρανικό, παρουσία Καναδά, Τουρκίας και ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Οργή στον Λευκό Οίκο για τον Ζελένσκι: Αγνόησε οδηγίες και προκάλεσε την επίθεση του Βανς

Διεθνή / Επιμένει ο Λευκός Οίκος κατά Ζελένσκι: Αγνόησε οδηγίες και προκάλεσε την επίθεση του Βανς

Αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία για τα ορυκτά θα λειτουργούσε ως δέσμευση για την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ και ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας δεν έπρεπε να πιέσει επί του θέματος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Διεθνή / Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Η στρατηγική των ΗΠΑ για την ειρήνη φαίνεται να βασίζεται στον κατευνασμό του Κρεμλίνου. Άλλοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να διαμορφώσουν το τελικό παιχνίδι του πολέμου.
LIFO NEWSROOM
Διχασμένοι οι Μαερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Διεθνή / Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Oι Αμερικανοί αξιολογούν τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ με βάσει τη δημοφιλία του, το αν έχει θέσει σωστές προτεραιότητες και το αν η πολιτική του οδηγεί τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση
LIFO NEWSROOM
Νέο παραλήρημα Τραμπ: Να ανησυχείτε για τους βιαστές μετανάστες και όχι για τον Πούτιν - Μην γίνουμε Ευρώπη

Διεθνή / Νέο παραλήρημα Τραμπ: Να ανησυχείτε για τους βιαστές μετανάστες και όχι για τον Πούτιν - Μη γίνουμε Ευρώπη

Λίγες μόλις ώρες μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο για την ασφάλεια της ηπείρου και την Ουκρανία, ο Τραμπ έσπευσε να επισημάνει ότι οι προτεραιότητες είναι αλλού και όχι στον Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Η αποστολή διάσωσης της Ευρώπης για την Ουκρανία: «Κρατήστε τον Τραμπ στο παιχνίδι»

Διεθνή / Aποστολή διάσωσης της Ευρώπης για την Ουκρανία με έναν στόχο: «Κρατήστε τον Τραμπ στο παιχνίδι»

Στάρμερ, Μακρόν και Μελόνι σε ρόλο διαμεσολαβητών, πιέζουν τον Ζελένσκι να τα βρει με τον Τραμπ και να υπογράψει τη συμφωνία για τις ουκρανικές γαίες, ενώ υπόσχονται ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
LIFO NEWSROOM