Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ η συνέντευξη Τύπου της Μαρίας Καρυστιανού και συγγενών θυμάτων στα Τέμπη, στον απόηχο του νέου κύκλου αμφισβήτησης που προκάλεσε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πολύνεκρη τραγωδία.
Της δημόσιας παρέμβασης προηγήθηκε η παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, η οποία συνδέεται άμεσα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για την πυρόσφαιρα που ακουλόυθησε της μετωπικής σύγκρουσης των τρένων και τη διαδικασία σύνταξης του πορίσματος.
Στη συνέντευξη Τύπου τίθενται τρία καίρια ερωτήματα, που σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων «παραμένουν αναπάντητα και συντηρούν τη σκιά συγκάλυψης»:
- Προκάλεσαν πράγματι τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών την έκρηξη στα Τέμπη; Οι συγγενείς ζητούν επιστημονική τεκμηρίωση για την εκδοχή που παρουσιάζει το πόρισμα περί πρόκλησης της έκρηξης από τα έλαια σιλικόνης, τονίζοντας πως οι εικόνες της τεράστιας πυρόσφαιρας δεν συνάδουν με την επίσημη εκδοχή.
- Ποια είναι η προέλευση των βίντεο που φέρεται να ανακτήθηκαν από τον “Κάδο Ανακύκλωσης” (Recycle Bin) τον Φεβρουάριο του 2025; Αναφορά γίνεται σε οπτικό υλικό που φέρεται να εντοπίστηκε από εταιρεία σε υπολογιστή με εμπλοκή στη διαδικασία φύλαξης του χώρου. Το υλικό αυτό, σύμφωνα με τη Μαρία Καρυστιανού, αφορά την αμαξοστοιχία του δυστυχήματος και εντάχθηκε στη δικογραφία μόλις πρόσφατα.
- Μπορεί ένα τέτοιο πόρισμα να συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Το ερώτημα αυτό αφορά ευθέως τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς τίθεται ζήτημα «αθέμιτης επιρροής ή απειλής» κατά της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, βάσει του άρθρου 167Α του Ποινικού Κώδικα. «Ένα πόρισμα κρατικού οργανισμού μπορεί να λειτουργήσει ως πίεση;» διερωτώνται οι συγγενείς.
Η Μαρία Καρυστιανού αναμένεται να καταθέσει νέο υπόμνημα προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση του συνόλου των συνθηκών υπό τις οποίες εκδόθηκε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι δεν έχουν κληθεί οι συγγενείς των θυμάτων να τοποθετηθούν επί των νέων στοιχείων, ούτε έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση ένταξης κρίσιμου υλικού στη δικογραφία.