ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ από την ντρίμπλα που έκαναν στην αντιπολίτευση για την Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, η οποία τελείωσε πριν αρχίσει, ήταν τα στελέχη της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Η υπόθεση αυτή που αφορά την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος των Τεμπών, εξαιτίας της οποίας χάθηκαν κρίσιμα στοιχεία για τη διερεύνηση, δεν έχει τελειώσει και θα την ξαναβρεί μπροστά της η κυβέρνηση. Αρκετοί υπουργοί της, ωστόσο, έχουν προεξοφλήσει την απαλλαγή του Τριαντόπουλου από τις κατηγορίες. Ικανοποίηση υπήρχε στην κυβέρνηση και για το «ξεφούσκωμα» του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες μέρες φάνηκε να αναδεικνύει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως αντίπαλό του, με τον τρόπο που της απευθύνθηκε. Όπως αναφέρουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πιο ξεκάθαρο το δίλημμα: σταθερότητα ή χάος».
Στο Μαξίμου, επίσης, υπήρξε και μια ανακούφιση την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «τα Τέμπη υποχωρούν», μαζί με την προσδοκία ότι σύντομα θα ξεφουσκώσουν και μαζί θα υποχωρήσει και το αντισυστημικό κύμα.
Κι ενώ πράγματι τα Τέμπη είχαν αποσυρθεί από πρώτο θέμα της επικαιρότητας, επανήλθαν με κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για αντεπίθεση. Αρχικά υπήρχαν προαναγγελίες ότι έρχονται εξελίξεις που θα τη δικαιώσουν και θα αποδείξουν ότι όλες οι κατηγορίες για συγκάλυψη στηρίχθηκαν σε θεωρίες συνωμοσίας και στη συνέχεια υπουργοί επανήλθαν με δηλώσεις που είχαν πάρει πίσω επειδή είχαν κοστίσει στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος επανήλθε δηλώνοντας δικαιωμένος για τη δήλωση που είχε κάνει περί «μπαζώματος» και «μπάζων».
Κανένας δεν κρύβει τον εκνευρισμό του με τους χειρισμούς του Χρήστου Παπαδημητρίου, τον οποίο η κυβέρνηση διόρισε και υπήρξε συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη. Παρότι ο ίδιος δήλωσε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του έστειλε πολλά μηνύματα που έλεγαν ότι μετά από όλα αυτά δεν μπορεί να παραμένει σε αυτήν τη θέση.
Η εξέλιξη που πυροδότησε την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, ώστε αυτή να ξετυλιχθεί, ήταν η απόπειρα του προέδρου του σιδηροδρομικού τομέα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) Χρήστου Παπαδημητρίου να αφαιρέσει το τμήμα του πορίσματος για τα Τέμπη που αφορούσε την αιτία πρόκλησης της πυρόσφαιρας. Ως αιτία να την παρέμβαση αυτή στο έργο της Επιτροπής Διερεύνησης ο αντιπρόεδρος του οργανισμού επικαλέστηκε διαφωνίες του Πανεπιστημίου της Γάνδης και της Πίζας, στα οποία όμως δεν είχε ποτέ ζητηθεί να αποφανθούν για την πυρόσφαιρα, παρά μόνο για την εγκυρότητα κάποιων μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη διαφωνία των πανεπιστημίων για την πυρόσφαιρα. Η έκθεση για τα αίτια της πυρόσφαιρας και η απόρριψη της εκδοχής της Πυροσβεστικής περί ελαίων σιλικόνης υπογράφεται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τον καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με ερευνητικό έργο στο Γέιλ και πολλά βραβεία, Θανάση Κωνσταντόπουλο. Η παρέμβαση στο πόρισμα και η αφαίρεση της έκθεσής του τελικά δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, οπότε ο Παπαδημητρίου με νέες δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι τελικά η έκθεση αυτή δεν θα αφαιρεθεί. Οι παλινωδίες αυτές όμως και οι κατηγορίες του προς τους Ευρωπαίους διερευνητές που ήρθαν να συνδράμουν (καθώς η χώρα μας δεν διέθετε) δημιούργησαν νέα αναστάτωση και έκαναν τα Τέμπη ξανά πρώτο θέμα στην επικαιρότητα.
Γιατί η κυβέρνηση όμως ασχολείται τόσο πολύ με το θέμα της πυρόσφαιρας και ενοχλείται από την εκδοχή που απορρίπτει την πρόκλησή της από τα έλαια σιλικόνης; «Η εκδοχή των υδρογονανθράκων αντί για τα έλαια σιλικόνης τροφοδοτεί τη θεωρία του παράνομου φορτίου, του μπαζώματος και της συγκάλυψης» ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη της κυβέρνησης, ο οποίος θεωρεί ότι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων με τις καθημερινές εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ διατηρούν τις θεωρίες που χαρακτηρίζουν ως συνωμοσιολογικές. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις θεωρίες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα ακούει όλα αυτά χωρίς να απαντά».
Κανένας ωστόσο δεν κρύβει τον εκνευρισμό του με τους χειρισμούς του Χρήστου Παπαδημητρίου, τον οποίο η κυβέρνηση διόρισε και υπήρξε συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη. Παρότι ο ίδιος δήλωσε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του έστειλε πολλά μηνύματα που έλεγαν ότι μετά από όλα αυτά δεν μπορεί να παραμένει σε αυτήν τη θέση.
Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί από συνεργάτες του ότι πρέπει να αποδομηθούν όλα όσα θεωρούν θεωρίες συνωμοσίες με τα Τέμπη γιατί έχουν πολιτικό κόστος και «τροφοδοτούν τον αντισυστημισμό», όπως λένε. Αλλά η τακτική τους δέχεται κριτική ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη που διαφωνούν με τους χειρισμούς αυτούς, οι οποίοι, όπως λένε, είχαν το αντίθετο τελικά αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει το κλίμα και να συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση του κόμματός του, γι’ αυτό και επιχειρεί μια «δεξιά στροφή», προσπαθώντας να «διορθώσει» τις συνέπειες του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και με μια πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό που υπόσχεται ο Μάκης Βορίδης. Ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί να ηγηθεί του κόμματός του και στις επόμενες εκλογές, διεκδικώντας μια τρίτη θητεία. Υπάρχει μάλιστα και προβληματισμός σχετικά με το αν πρέπει να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης όμως είναι αυτές που τελικά θα του δείξουν τον δρόμο, πριν λάβει τις αποφάσεις του.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.