Ελασσόνα: Με περίστροφα προσήγαγαν μαθητές από κατάληψη σχολείου

Ελασσόνα: Με περίστροφα προσήγαγαν μαθητές από κατάληψη σχολείου Facebook Twitter
0

Συνέβη στο 1o Γενικό λύκειο Ελασσόνας . Σύμφωνα με το alfavita oι καταληψίες μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένοπλη αστυνομική δυναμη που πηγε να τους συλλάβει. Οι μαθητές τρόμαξαν και, πηδώντας από ανοικτό παράθυρο του Λυκείου, κρύφτηκαν σε θάμνους, όπου και τους βρήκαν οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. Με προτεταμένα τα υπηρεσιακά τους περίστροφα και υπό την απειλή γκλομπ, που έβγαλαν από τις θήκες τους, προσήγαγαν τους μαθητές στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, κι αφού δεν προέκυψαν από την ανάκριση επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή όπου έγινε η παρακάτω ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς

- Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

-Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

22.10.2012

 

                                                               

 

ΘΕΜΑ: Κάμερες σε σχολείο της Ελασσόνας και προσαγωγές μαθητών

Αντιμέτωποι με γκλομπ και προτεταμένες κάνες όπλων αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκαν δύο μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ελασσόνας στο ν. Λάρισας, όταν επιχείρησαν να καταλάβουν το σχολείο τους, διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (κάμερες) στις εγκαταστάσεις του Λυκείου τους, καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι μαθητές βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 22.10.2012 στο σχολείο, προκειμένου να συντονιστούνε για την πραγματοποίηση κατάληψης. Για να μπορέσουν να μιλήσουν χωρίς να καταγράφονται, αποσυνέδεσαν τις κάμερες που υπήρχαν και στους εσωτερικούς χώρους του Λυκείου από τον περασμένο Μάιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κλήση της αστυνομίας, που κατέφθασε με περιπολικό στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές τρόμαξαν και, πηδώντας από ανοικτό παράθυρο του Λυκείου, κρύφτηκαν σε θάμνους, όπου και τους βρήκαν οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. Με προτεταμένα τα υπηρεσιακά τους περίστροφα και υπό την απειλή γκλομπ, που έβγαλαν από τις θήκες τους, προσήγαγαν τους μαθητές στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, κι αφού δεν προέκυψαν από την ανάκριση επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Σύμφωνα με την Οδηγία 1/2011 «Χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών» (Αριθ. Πρωτ. Γ/ΕΞ/2274/31.03.2011) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), και συγκεκριμένα το άρθρο 18 «Σχολεία και λοιποί χώροι όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι», η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε σχολεία πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Σχετική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από το αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού και των συλλόγων γονέων και μαθητικών συλλόγων. Το σύστημα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε ώρες που το σχολείο είναι σε λειτουργία, και όλοι (μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας) πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για αυτό έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι δεν παρακολουθούνται. Τα δεδομένα πρέπει να διαγράφονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα (εφόσον δεν υπήρξε κάποιο συμβάν), ενώ σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του πρέπει να αξιολογείται ανά τακτά διαστήματα (όχι μεγαλύτερα του ενός έτους). Οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και λοιποί εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία σχετικά με την αξιολόγηση.

Όπως έχει καταγγελθεί, η αγορά και τοποθέτηση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης έγινε ερήμην της υπόλοιπης σχολικής κοινότητας (καθηγητές, μαθητές, γονείς), με απόφαση αποκλειστικά του διευθυντή του σχολείου. Επίσης, πουθενά στο σχολείο δεν υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναγράφει με σαφήνεια τις ώρες λειτουργίας του συστήματος. Παράλληλα, οι μαθητές είναι κατηγορηματικοί ότι οι κάμερες κατέγραφαν και τις ώρες που το σχολείο ήταν ανοικτό, καθώς έχοντας μπει κατά καιρούς στο γραφείο του διευθυντή, είδαν τα μόνιτορ παρακολούθησης να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο όσα διαδραματίζονταν στους διαδρόμους και στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

 

Επειδή όλα τα προαναφερθέντα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 της Οδηγίας 1/2011 της ΑΠΔΠΧ, για τη βιντεοεπιτήρηση σε σχολεία και λοιπούς χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι.

 

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

 

  1. Είναι ενήμεροι για την τοποθέτηση καμερών στο 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας; Έχει ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση του εν λόγω συστήματος; Εκτός του συγκεκριμένου σχολείου, γνωρίζουν εάν έχει τοποθετηθεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης και σε άλλα σχολεία της χώρας; Εάν ναι, σε ποια και με ποιες διαδικασίες;
  2. Ποιοι συγκεκριμένοι λόγοι συνέτρεξαν για την τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας; Δεδομένου ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα του άρθρου 18 της Οδηγίας 1/2011 της ΑΠΔΠΧ, ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στη διεύθυνση του σχολείου, για τη μη συμμόρφωσή της με αυτά;
  3. Ποιος ενέκρινε κονδύλια για την αγορά των καμερών στο 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας;
  4. Πώς τοποθετούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί απέναντι στον υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών οργάνων κατά τη διάρκεια της προσαγωγής των μαθητών, από τη στιγμή που η πρόταξη των υπηρεσιακών περιστρόφων εναντίον των δύο ανηλίκων συνιστά ευθεία απειλή εναντίον της ζωής τους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ηρώ Διώτη, Λάρισας

 

Αναστάσιος Κουράκης, Α’ Θεσσαλονίκης

 

Δημήτρης Τσουκαλάς, Επικρατείας

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM