Οι δασμοί έχουν αρχίσει να έχουν επιπτώσεις και οι κατασκευαστές ιατρικών συσκευών προειδοποιούν για αυξήσεις τιμών και ελλείψεις προμηθευτών λόγω της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Η βιομηχανία, με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που ενσωματώνουν εξαρτήματα από πάνω από 20 χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από τους δασμούς και τις εμπορικές εντάσεις.
Η κύρια ομάδα λόμπι για τις ιατρικές συσκευές στις ΗΠΑ, η οποία εκπροσωπεί κατασκευαστές όπως οι Medtronic, Abbott Laboratories και Johnson & Johnson, προειδοποιεί ότι οι νέοι δασμοί θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγειονομική περίθαλψη αν η βιομηχανία δεν προστατευτεί από αυτούς, όπως είχε γίνει στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Κίνδυνοι για την εφοδιαστική αλυσίδα
Η εφοδιαστική αλυσίδα για ιατρικές συσκευές είναι εξαιρετικά συνδεδεμένη, με εξαρτήματα από διάφορες χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Ένα μόνο σύστημα MRI, για παράδειγμα, περιλαμβάνει 252 εξαρτήματα που προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες. Οι νέοι δασμοί που επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα, η οποία είναι βασικός προμηθευτής υλικών όπως πολυμερή και μέταλλα, αναμένεται να προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές και να αναστείλουν τη ροή των προμηθευτών.
Αυτό το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι οι κατασκευαστές ιατρικών συσκευών χρειάζονται νέες εγκρίσεις για κάθε νέο εξάρτημα, κάτι που καθυστερεί και αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Η αντίδραση του λόμπι υγειονομικών τεχνολογιών
Πάνω από 10 μεγάλοι λόμπι υγειονομικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ ζητούν από τη διοίκηση Τραμπ να προσφέρει απαλλαγές από τους δασμούς για να προστατεύσει την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η οποία υπολογίζεται ότι έχει αξία πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η επιβολή αυτών των δασμών θα αυξήσει το κόστος των ιατρικών συσκευών και θα απειλήσει την προσβασιμότητα των νοσοκομείων και των ασθενών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Η Κίνα, η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία είναι κρίσιμοι προμηθευτές υλικών υψηλής ποιότητας, όπως πολυμερή ιατρικής ποιότητας και μέταλλα όπως το τιτάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εμφυτεύματα και χειρουργικά εργαλεία. Οι δασμοί σε αυτές τις χώρες αναμένεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αύξηση του κόστους.
Αν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα για να προστατευθούν από τις αυξήσεις, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν εάν η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπτώσεις στους κατασκευαστές στην Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ιατρικών συσκευών υψηλής αξίας, όπως τα χειρουργικά ρομπότ, αντιμετωπίζουν επίσης αυξήσεις τιμών λόγω των νέων δασμών που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ. Οι δασμοί ενδέχεται να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις αμερικανικές αγορές. Εταιρείες όπως η CMR Surgical, η οποία κατασκευάζει χειρουργικά ρομπότ, αντιμετωπίζουν 10% δασμό για την εξαγωγή του συστήματός της στις ΗΠΑ.
Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές ιατρικών τεχνολογιών, καθώς οι Αμερικανοί ανταγωνιστές δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους δασμούς στην Ευρώπη.
Συμπεράσματα και επόμενα βήματα
Η βιομηχανία των ιατρικών συσκευών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς οι παγκόσμιοι δασμοί και οι εμπορικές εντάσεις απειλούν τη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τους κατασκευαστές και τις κυβερνήσεις, οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη από τις συνέπειες αυτής της εμπορικής αστάθειας.
Η βιομηχανία υγειονομικής τεχνολογίας, παρά τις δυσκολίες, παραμένει θετική και ελπίζει ότι οι εμπορικές εντάσεις θα υποχωρήσουν, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να συνεχίσουν να παρέχουν καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας.
Με πληροφορίες από Financial Times