Μακρόν: Δεν μπορεί να ζητείται από το Κίεβο κατάπαυση του πυρός ενώ βομβαρδίζεται

Μακρόν: Δεν μπορεί να ζητείται από το Κίεβο κατάπαυση του πυρός ενώ βομβαρδίζεται Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν/ Φωτ.: EPA
0

Απορρίπτοντας εμμέσως τις πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε σήμερα πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχθεί ειρηνευτικούς όρους τη στιγμή που το Κίεβο δέχεται σφοδρά πλήγματα από τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται λίγες ώρες μετά από μια μεγάλη ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones στην ουκρανική πρωτεύουσα, που προκάλεσε τουλάχιστον 9 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια – το πιο σοβαρό πλήγμα στο Κίεβο από τις αρχές του 2025.

Μιλώντας από την Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, ο Μακρόν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει να λέει ψέματα για την επιθυμία του για ειρήνη, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον ουκρανικό λαό».

Αναφορικά με τη συζήτηση γύρω από αμερικανικές ειρηνευτικές προτάσεις και τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ για την Κριμαία, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το καθεστώς της χερσονήσου δεν αποτελεί «θέμα της παρούσας συγκυρίας». Αντιδρώντας στην ιδέα ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί τετελεσμένα, δήλωσε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε τα πάντα στη Ρωσία; Όχι. Δεν είναι στο χέρι μας να το κάνουμε».

Το γαλλικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τη θέση του Παρισιού, τονίζοντας πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «δεν αποτελεί αρχή προς διαπραγμάτευση».

Οι τοποθετήσεις Μακρόν αποτυπώνουν την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των Δυτικών συμμάχων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο του χρόνο, χωρίς ορατό ορίζοντα λήξης, και η συζήτηση για πιθανά σενάρια τερματισμού του αποκτά νέα χαρακτηριστικά, ενόψει και των αμερικανικών εκλογών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM
«Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Διεθνή / «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Το «No Mercy» δίνει στους παίκτες τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει γυναίκες, ανάμεσά τους και συγγενικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «τιμωρία»
LIFO NEWSROOM