Με ψήφους 170 προς 47 (σε σύνολο 217 παρόντων βουλευτών) απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει επί του πολυνομοσχεδίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο τρόπος που έγινε η διαδικασία δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής έκανε λόγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Την απόφαση του για απόσυρση της πρότασης για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε ο κ. Τσίπρας το αίτημα που κατατέθηκε έπρεπε να γίνει εντός του χρονικού ορίου που ορίζει ο κανονισμός και όχι μετά από μια ώρα και 10 λεπτά. «Αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, γιατί είμαστε θεατές του εκφυλισμού της Βουλής", είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ώρα που υπεβλήθη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ οι μνημονιακοί βουλευτές ήταν λιγότεροι από τους αντιμνημονιακούς αλλά με τη διακοπή η σύνθεση άλλαξε.
Ο πρόεδρος της βουλής επιμένει τώρα να γίνει ονομαστική ψηφοφορία παρά την απόσυρση του αιτήματας ενώ είπε ότι δεν μπορέι η βουλή λή να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τον τακτικισμό του κάθε κόμματος. «Όλη η Βουλή θα ακούσει αυτά που πρέπει να ακούσει. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τερτίπια", σημείωσε ο κ. Μειμαράκης.
Θέμα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου έθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες με αποτέλεσμα να διακοπεί η συζήτηση. Η πρόταση απερρίφθη μέσα σε αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για μισή ώρα και αυτή την ώρα να γίνεται ονομαστική ψηφοφορία.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι «Το νομοσχέδιο παραβιάζει το συνταγματικό πυρήνα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».
Ο Στάθης Παναγούλης έγραψε για τη διαδικασία στο facebook: "Πραξικοπηματικά ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε πριν λίγο τη συνεδρίαση της Βουλής ενώ άρχιζε η ψηφοφορία των μέτρων, διότι οι αντιμνημονιακοί βουλευτές ήμασταν περισσότεροι από τους απόντες μνημονιακούς. Αυτό είναι εντελώς παράνομο, πρόκειται για κοινοβουλευτική εκτροπή."
σχόλια