Παρότι η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε το πρωί ότι είναι θέμα ωρών πλέον για να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο μνημόνιο, οι δανειστές διαψεύδουν και απαιτούν περισσότερα. Σε ανακοίνωση της η Τρόικα κανείς απλώς λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αρνούμενη ότι αυτές έχουν ολοκληρωθεί.
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για «παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές" και για συνέχιση των επαφών, προκειμένου να «σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για συμφωνία επί ενός πιθανού προγράμματος βοήθειας."
Η συμφωνία είχε γνωστοποιηθεί το πρωί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα. Την –σχεδόν- επίτευξη της συμφωνίας είχε αναφέρει και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είπε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «μένουν πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα. Ελπίζω να κλείσει απόψε ή αύριο [την Παρασκευή] ».
Παρότι ο πρόεδρος της Κύπρου εμφανιζόταν να αντιστέκεται στις σκληρές απαιτήσεις της Τρόικα, τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υποχώρησε μετά από συνάντηση που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι η ρευστότητα στερεύει επικίνδυνα στις τράπεζες, καθώς οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους, λόγω της αβεβαιότητας.
Στα μεγάλα «αγκάθια» για τελική συμφωνία είναι η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών στην οποία αντιστέκεται ο Χριστόφιας αλλά και οι πόροι από το φυσικό αέριο, στο οποίο θέλουν να «βάλουν χέρι» για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους οι δανειστές.
Το «άνοιγμα» στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου προέκυψε λόγω της έκθεσης του στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κυβέρνηση Χριστόφια υποστηρίζει ότι, δεδομένης της κακής διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, οι απώλειες θα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Είμαστε θύμα μιας αδικίας», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, όταν ρωτήθηκε για το δάνειο το οποίο προσπάθησε να πάρει η Κύπρος από τη Ρωσία.