«Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Η δημοσιογράφος της εφημερίδας επισκέπτεται την περιοχή και από κοντά διαπιστώνει ότι « μια καναδική μεταλλευτική εταιρία ετοιμάζεται να εξορύξει τεράστιες ποσότητες χρυσού, χωρίς το κράτος να επωφελείται, αφού έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του».
Στο ρεπορτάζ, υπάρχει η γνώμη κατοίκων, οι οποίοι αγωνίζονται κατά της επένδυσης φοβούμενοι την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους αλλά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρίας, ο οποίος κάνει λόγο για δημιουργία 5.500 χιλιάδων θέσεων. Λέει επίσης ότι έχουν ληφθεί όλες οι περιβαλλοντικές πρόνοιες για τα έργα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Δεκέμβριο του 2003, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του ορυχείου μετά από μια διευθέτηση με την TVX Hellas, καθώς ο πρώην ιδιοκτήτης, σταμάτησε την επένδυση μετά από διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης αγοράστηκαν την ίδια ημέρα για 11 εκατομμύρια ευρώ και πουλήθηκαν επίσης την ίδια ημέρα στην Hellas Gold, που ιδρύθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα. Λίγο αργότερα, το 95% των μετοχών της εταιρείας αποκτήθηκε από την καναδική Goldfields (EG). Το 2012 πέρασε στην Eldorado.
Για την Hellas Gold η El Pais αναφέρει ότι ελέγχεται από τον όμιλο ΑΚΤΩΡ (σήμερα κατέχει το 5% των μετοχών), που ήταν ο νικητής των περισσότερων από τα έργα για τους Ολυμπιακούς του 2004 και ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα η οποία κατέχει μεταξύ άλλων και τον κύριο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, Mega TV.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σύμβαση, ήταν κλειστή, χωρίς ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη όμως το ελληνικό κράτος είχε εγκρίνει την πώληση. Τη σύμβαση διαπραγματεύτηκε ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας ο οποίος παραιτήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου του Πόρτο Καράς και τώρα αγωνίζεται για την επένδυση του χρυσού από τη θέση του Δημάρχου στην περιοχή.
σχόλια