"Κούρεμα" και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;

"Κούρεμα" και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Facebook Twitter
1

Την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με "κούρεμα" των χρεών τους για τις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του με τίτλο "Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis", σημειώνοντας πως αν διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να εμποδίσουν την ανάκαμψη των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους υπερχρεωμένων δανειοληπτών σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και σημειώνει πως η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου τονίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. "Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ