Κτηματολόγιο: Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών για την αναστολή των αγωγών του Δημοσίου

Κτηματολόγιο: Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών για την αναστολή των αγωγών του Δημοσίου Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Την ικανοποίησή της για την εξάμηνη αναστολή άσκησης και εκδίκασης αγωγών του Δημοσίου για τη διεκδίκηση ιδιωτικών ακινήτων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η πρακτική του Δημοσίου να διεκδικεί αβάσιμα ιδιωτικές εκτάσεις και ακίνητα με αόριστους ή ανύπαρκτους τίτλους είχε οδηγήσει σε δεκαετίες δικαστικής ταλαιπωρίας τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ παράλληλα επιβάρυνε τις κρατικές υπηρεσίες με υποθέσεις που σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτονταν ήδη από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Παρά τις αρχικές απορρίψεις, οι νομικές υπηρεσίες του Δημοσίου συνέχιζαν τη δικαστική διαδικασία μέχρι τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα να εξαντλούν οικονομικά και ψυχολογικά πολίτες που διέθεταν τίτλους ιδιοκτησίας, κληρονομιές γενεών και είχαν καταβάλει φόρους για δεκαετίες.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η αναστολή αυτή δεν επαρκεί από μόνη της και ζητά τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων, προκειμένου το Δημόσιο να προβάλλει ιδιοκτησιακές αξιώσεις μόνο όταν διαθέτει πρόσφατους και σαφείς τίτλους που να ταυτίζονται με τα διεκδικούμενα ακίνητα. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται σε γενικές αναφορές σε τίτλους της Οθωμανικής περιόδου ή στο τεκμήριο κυριότητας, χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες διεκδίκησης τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και της λήξης των προθεσμιών για την άσκηση διορθωτικών αγωγών, γεγονός που οδήγησε σε ένα «τσουνάμι» νέων δικαστικών διεκδικήσεων. Η προσωρινή αναστολή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ωστόσο απαιτείται συνολική νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM