Εντιτόριαλ της Εl Pais : "Τιμωρία στην Λευκωσία"

Εντιτόριαλ της Εl Pais : "Τιμωρία στην Λευκωσία" Facebook Twitter
0
 
Η Ισπανική El Pais αφιέρωσε την Κυριακή, το εditorial με τίτλο "Τιμωρία στην Λευκωσία" (Castigo en Nicosia), στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Η εμπιστοσύνη των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών σε όλη την Ευρώπη έχει κλονιστεί από την κυπριακή διάσωση

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου έχει δημιουργήσει μια σχετική αναταραχή σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν το νησί αντιπροσωπεύει μόνο το 0,2% του ΑΕΠ του συνόλου της νομισματικής ένωσης. Ο λόγος για αυτό το άγχος δεν είναι τόσο πολύ για το ποσό της διάσωσης - αν και αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια υποσημείωση, όταν πρόκειται για τα συνεχιζόμενα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ευρώπης.

Η Κύπρος χρειάζεται περίπου 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων € 10 δις. πρέπει να πάνε στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου - τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Τα περιουσιακά  στοιχεία των τραπεζών είναι  ένα νούμεριο οκτώ φορές μεγαλύτερο από ό, τι το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό το μοναδικό γεγονός θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να εξηγήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διάσωσης της Κύπρου, η οποία είναι διαφορετική από εκείνες που έχουν ήδη γίνει με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - και, φυσικά, δεν είναι καθόλου όπως οι παρεμβάσεις στις ισπανικές και ιταλικές αγορές χρέους.

Η ανησυχία που απορρέει από αυτό το σχέδιο διάσωσης, σχετίζεται με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοχοι των λογαριασμών ταμιευτηρίου σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να πληρώσουν. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με ό, τι συνέβη σε άλλες παρεμβάσεις, όπου οι τράπεζες έχουν πρωταρχική ευθύνη προς τους πελάτες τους πριν ξεπληρώσουν τα δημόσια κονδύλια που είχαν αξιοποιήσει.

 Στην περίπτωση της Κύπρου, οι κάτοχοι των λογαριασμών με καταθέσεις  πάνω από 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν με 9,9%, ενώ εκείνοι με λιγότερα θα πληρώσουν 6,7% . Για να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων πριν το μέτρο εγκριθεί, οι Βρυξέλλες έθεσαν ένα προσωρινό πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών - μια κίνηση που έχει καταστρέψει την εικόνα της Ευρώπης ως μιας ηπείρου ελεύθερης ροής κεφαλαίων.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση, γιατί αυτό το ασυνήθιστο βήμα θεωρήθηκε απαραίτητο από τις ευρωπαικές αρχές, προκειμένου να εμποδίσουν μια ξεκάθαρη φυγή χρημάτων σε άλλες τράπεζες εκτός της χώρας. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από € 19 δισεκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες σε όλη την Κύπρο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια, αξίζουν πολύ περισσότερο - περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης παγιδευτεί σε αυτή την Κυπριακή παγίδα. Τα αποτελέσματα της παρέμβασης θα φανούν  τις επόμενες εβδομάδες, αλλά είναι πιθανό να είναι σοβαρά.

Ανησυχητικοί παράγοντες

Και, φυσικά, το άγχος σχετικά με την Κυπριακή διάσωση αναμφίβολα θα εξαπλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, διασφαλίζουν τις τραπεζικές καταθέσεις. Όμως, στην περίπτωση της κυβέρνησης της Λευκωσίας, η προστασία δεν ήταν εγγυημένη. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί μια εξαίρεση, αλλά οι επενδυτές και οι κάτοχοι λογαριασμών ταμιευτηρίου δεν έχουν την τάση να δίνουν πάρα πολύ προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες, όταν πρόκειται για μια τέτοια σημαντική απόφαση.

Παρ 'όλα αυτά, το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτής της διάσωσης ήταν το πάγωμα των κυπριακών τραπεζικών λογαριασμών, επειδή υποθάλπει μια κατάσταση κατά την οποία τα χρήματα που κατατίθενται από μη κατοίκους, μπορεί πολύ γρήγορα να τα πάρει κάποια χώρα που διατρέχει τον κίνδυνο ενός σχεδίου διάσωσης, ακόμα και αν τα πρώτα βήματα που λαμβάνονται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι παρεμβάσεις στις αγορές χρέους.

Αυτό το μνημειώδες μέτρο δεν πρέπει να κρύψει το γεγονός ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση, μειώσεις και μια εξαντλητική έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο είναι σύνηθες μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Δεν είναι αποδεκτό ότι ο φόρος εταιριών είναι χαμηλότερος από αυτόν της Ιρλανδίας και η Λευκωσία θα πρέπει να τον αυξήσει τουλάχιστον κατά 12,5% και να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της σε ένα ισοδύναμο του 4,5% του ΑΕΠ. Η Κύπρος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις υπερβάσεις του.

Μετάφραση: LEFTeria-news

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM