Επιπλέον ύφεση στη χώρα μας λόγω Κύπρου

Επιπλέον ύφεση στη χώρα μας λόγω Κύπρου Facebook Twitter
2

Σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 20% μέσα στην τελευταία πενταετία παρουσιάζει το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία. Κάτω από το βάρος των αυξήσεων σε φόρους, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και της αυξανόμενης ανεργίας έχουν χαθεί 39,5 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού εισοδήματος.  

Μάλιστα σημειώνεται ότι παρά τις προβλέψεις για ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, θα έχουμε ύφεση 5% αντί 4,5% που προβλέπεται επισήμως καθώς θα υπάρξει επίπτωση στην επιβάρυνση του ΑΕΠ από την κυπριακή κρίση ύψους 0,5%. Άλλες εκτιμήσεις διεθνών οίκων ανεβάζουν μάλιστα την επίπτωση στην Ελλάδα ακόμη και στο 1% του ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 θα είναι δραματική, καθώς εκτιμάται ότι η σωρευτική απώλεια θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 24% - 25%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι σε σταθερές τιμές:

1. Οι επενδύσεις μειώθηκαν 17,6% σε σχέση με το 2011, ενώ σε σύγκριση με το 2008 η μείωση ήταν περίπου 50%, αποτυπώνοντας το δραματικό «πάγωμα» σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, υπό το βάρος της μεγάλης ύφεσης.

2. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε 9,1% σε σύγκριση με το 2011, ενώ σε σχέση με το 2008 η μείωση υπολογίζεται περίπου στο 12,3%, υπό το βάρος των μεγάλων αυξήσεων στους φόρους, τις διαδοχικές μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις και τη μεγάλη ανεργία, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κινείται πλέον στην περιοχή του 27%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της κατανάλωσης στη Γενική Κυβέρνηση μειώθηκε 8,2% σε σύγκριση με το 2011.

3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 2,4%, ενώ πολλαπλάσια μείωση 13,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα, αποτυπώνοντας την καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ