Αναβολή για τις 14 Μαΐου πήρε η πολυαναμενόμενη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU ("National Socialist Underground"). Κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας, η υπεράσπιση ζήτησε την απομάκρυνση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου για μεροληψία καθώς το δικαστήριο διέταξε κατά την είσοδο τους στο δικαστικό μέγαρο να τους γίνει έλεγχος, κάτι που δεν ζητήθηκε για την πολιτική αγωγή.
Το αίτημα θεωρείται προσχηματικό και ενδεικτικό του πώς θα κυλήσει η διαδικασία η οποία αναμένεται να είναι μακρά.
Από τα μέλη της οργάνωσης που, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ίδρυσαν την οργάνωση NSU, στο εδώλιο κάθεται μόνον η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε. Η Τσέπε, η οποία βαρύνεται με κατηγορίες για την δολοφονία 8 Τούρκων, ενός Έλληνα και μίας Γερμανίδας αστυνομικού την περίοδο 2000 -2007, θεωρείται το μοναδικό εν ζωή μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης που το 2011 είχε αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες.
Άλλα δύο μέλη της οργάνωσης, οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ αυτοκτόνησαν όταν εντοπίστηκαν από την αστυνομία.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται, μαζί με την Μπεάτε Τσέπε, κάθονται άλλα τέσσερα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνεργασία με την οργάνωση.
«Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας, δεν έχουμε εντοπίσει στοιχεία για την συμμετοχή άλλων προσώπων που να σχετίζονται με τα γεγονότα ή να έχουν σχέσεις με άλλες οργανώσεις. Οι έρευνές μας είναι σε εξέλιξη και εξετάζουμε κάθε πληροφορία», σημειώνει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίεμερ.
Η δίκη, η οποία ήδη ξεκινά με καθυστέρηση τριών εβδομάδων καθώς αρχικώς δεν είχαν προβληφθεί διαπιστεύσεις για ξένους δημοσιογράφους, αναμένεται να είναι μακρά καθώς ο κατάλογος των μαρτύρων είναι μεγάλος.
«Για εμένα προσωπικά είναι εξαντλητική διαδιασία και που προκαλεί ένταση. Είναι δυσάρεστο να βρίσκεσαι σε μία αίθουσα με τους συνηγόρους υπεράσπισης επί ώρες και να τους παρακολουθείς. Ορισμένοι φέρονταν πολύ προκλητικά. Ήταν μία εξαντλητική μέρα», λέει η κόρη ενός εκ των θυμάτων, Σεμίγια Σίμτσεκ.
Το ενδιαφέρον για τη δίκη είναι τεράστιο. Δεκάδες συγκεντρωμένοι έξω από το διαστήριο, κυρίως Τούρκοι μετανάστες, ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και τους επιτραπεί να παρακολουθήσουν τη δίκη.
Πηγή: Euronews
σχόλια