Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ιβηρική Χερσόνησο

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ιβηρική Χερσόνησο Facebook Twitter
0

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης.

Στην Ισπανία, επίκεντρο ήταν η Μαδρίτη. Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην Τρόικα», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην ισπανική πρωτεύουσα, καταγγέλοντας «τη μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, τις εξώσεις, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις που επιβάλλουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Μια διαδηλώτρια από τη μαδρίτη, η Σάρα, 57 ετών, άνεργη εδώ και δύο χρόνια, τονίζει: «Πολίτες εκδιώχνονται από τα σπίτια τους, τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι άνεργοι, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Και αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, αντιθέτως, η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου καθιστά ευκολότερη την απόλυση χωρίς κόστος από τους επιχειρηματίες, αντί να ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πορτογαλία, με επίκεντρο την Λισαβόνα. Στα πλακάτ ξεχώριζαν συνθήματα όπως «Φτάνει», «Έξω η Τρόικα» και «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση».

Μία συνταξιούχος, ονόματι Κοκσεϊσάο, τονίζει: «Θέλουμε να φύγουν. Η κυβέρνηση και ο πρόεδρός μας είναι αυτοί που φταίνε. Πρέπει να τους διώξουμε γιατί δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Ξοδεύουν τα χρήματά μας και μας μεταφέρουν στη μιζέρια».

Οι διαδηλωτές στην Λισαβόνα, οι οποίοι τραγούδησαν και τον ύμνο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM