Η «ανύπαρκτη» κληρονομιά του Αχμαντινετζάντ

Η «ανύπαρκτη» κληρονομιά του Αχμαντινετζάντ Facebook Twitter
1

Το 2005, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ορκίστηκε πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ανήλθε στην εξουσία, έχοντας την απόλυτη στήριξη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καθώς και της συντηρητικής παράταξης.


Ο Αχμαντινεζάντ υποσχέθηκε πως θα αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας και κατηγόρησε τους προκατόχους του για ανικανότητα. Σήμερα η αντιπολίτευση, ακόμη και ορισμένα μέλη της δικής του παράταξης επιστρέφουν την κατηγορία.

«Νομίζω ότι αυτά τα οκτώ χρόνια είναι τα χειρότερα, μετά την επανάσταση και το ίδιο πιστεύουν και οι πολίτες. Ο Ιρανός πρόεδρος απεδείχθη ανίκανος να κυβερνήσει και δεν έχει να παρουσιάσει έργο σε οποιοδήποτε τομέα. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια, έχει καταστρέψει την οικονομία μας, την εξωτερική πολιτική και τον πολιτισμό μας» δήλωσε ο αναλυτής Ρεζά Αλιντχανί.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ισχυροποίησε τη θέση του Αχμαντινετζάντ στο εσωτερικό, όμως ευθύνεται για την διεθνή απομόνωση της χώρας. Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την διεθνή κοινότητα έχουν αποτύχει και οδήγησαν σε σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος έχει πολλές φορές εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως κατηγορεί τη Δύση για όλα τα δεινά του κόσμου και μάλιστα χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα.

«Στη διεθνή σκηνή ο Αχμαντινετζάντ αρνήθηκε ιστορικά γεγονότα και προσπάθησε να αλλάξει την παγκόσμια πολιτική ιστορία. Χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και εκφράσεις του δρόμου. Βασικός άξονας της εξωτερικής του πολιτικής είναι η άρνηση κάποιων γεγονότων όπως το ολοκαύτωμα. Το Ιράν δεν έχει συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ακολουθεί τον δικό του μοναχικό δρόμο. Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα ηγέτη που μπορεί να λύσει τα παγκόσμια προβλήματα, έναν ηγέτη που μπορεί να καθοδηγήσει τον κόσμο. Με αυτή την τακτική, έχει καταφέρει να γοητεύσει τους πολίτες και να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους μουσουλμάνους των χωρών της Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο αναλυτής Ρεζά Αλιντχανί.

Στις εκλογές του 2009, η αντιπολίτευση ήλπιζε πως ο Αχμαντινετζάντ θα έχανε την εξουσία. Όμως με την υποστήριξη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, ο Ιρανός πρόεδρος νίκησε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί και εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία.

Πολλοί αμφισβήτησαν την δεύτερη εκλογική νίκη του Αχμαντινεζάντ και χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους. Η αστυνομία κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις και τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ
δεκάδες δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν.


Ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε πως η εκλογή του ήταν νόμιμη και αποτελούσε «μεγάλη νίκη για το Ιράν». Για εκείνον, οι διαδηλώσεις ήταν «ασήμαντες» και απλά πρόσθεσαν λίγη σκόνη στους δρόμους της Τεχεράνης.

«Από τότε που ο Αχμαντινετζάντ ανήλθε στην εξουσία, το Ιράν αντιμετωπίζει μόνο προβλήματα. Η αντιπολίτευση πιέζεται αφόρητα από την κυβέρνηση, ακριβώς γιατί αμφισβήτησε την δεύτερη εκλογική του νίκη» δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Αμπντόλ – Καρίμ Λαχιντζάλ.

Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει πως στο Ιράν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, 2.670 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στις φυλακές ακόμη και με δημόσιο λιθοβολισμό.

«Παρά την λογοκρισία, παίρνουμε πληροφορίες από το Ιράν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη δεύτερη θητεία του, έχει σκοτωθεί τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων σε σχέση με την πρώτη» λέει ο Αμπντόλ – Καρίμ Λαχιντζάλ. Η οικονομία του Ιράν βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Το 20% των Ιρανών δεν έχει δουλειά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 30%.

«Έχω τρεις ανέργους στο σπίτι μου. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει ανεργία και πληθωρισμός, και πως οι άνθρωποι ζουν μια όμορφη ζωή. Είναι όλα ψέματα» δηλώνει μια γυναίκα στην Τεχεράνη. Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έχασε ακόμα και τους παραδοσιακούς του συμμάχους.

Στην πρώτη του θητεία, η αποδοχή των πολιτών καθώς και η απόλυτη στήριξη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας γύρω απο εκείνον. Όμως κάτα τη διάρκεια της δεύτερης θητείας, η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική για μια σειρά ζητημάτων. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Αχμαντινετζάντ για απάτη, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Το γυαλί ράγισε, όταν ακόμη και Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ άσκησε κριτική στον Πρόεδρο και στους στενότερους συμβούλους του. «Ο Αχμαντινετζάντ άρχισε να προκαλεί και να αμφισβητεί τον Αλί Χαμενεΐ, και θα να τιμωρηθεί γι αυτό. Δεν σεβάστηκε όπως θα έπρεπε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη. Συμπεριφέρθηκε άσχημα και προσβλητικά ακόμη και μπροστά του. Ο Αχμαντινετζάντ δεν είναι άνθρωπος που ρισκάρει, δεν του αρέσει ο κίνδυνος. Ποτέ δεν αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή όταν το Ιράν ήταν σε πόλεμο με το Ιράκ. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει θέση γι' αυτόν στην πολιτική ζωή της χώρας. Πιστεύω πως θα ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, μιας και έχει συγκεντρώσει πολλά χρήματα. Ελπίζει πως ο ανώτατος ηγέτης θα τον ευνοήσει και πάλι, ώστε κάποια στιγμή να επιστρέψει στο πολιτικό παιχνίδι» λέει ο αναλυτής Ρεζά Αλιντχανί.

Ο Αχμαντινετζάντ κέρδισε την εξουσία υποσχόμενος πως θα σώσει το έθνος. Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, αφήνει πίσω του μια χώρα απομονωμένη, μέσα στη φτώχεια και την καταπίεση.

Πηγή: Euronews

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Η Λάιβλι έχει καταθέσει αίτημα για απόρριψη της αγωγής του Μπαλντόνι, ενώ τη Δευτέρα οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα βρεθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης. Ούτε η Λάιβλι ούτε ο Μπαλντόνι αναμένεται να παραστούν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Διεθνή / Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από νέες ψηφιακές απειλές, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία
LIFO NEWSROOM
Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Διεθνή / Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, τα οικοδομικά υλικά και τα τρόφιμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια