Στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρονται σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ στις online εκδοχές τους, υπογραμμίζοντας την αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
«Οι κύριοι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης είναι οι παλιοί, το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα», παρατηρεί η Die Welt σε πρακτορειακό ρεπορτάζ, στο οποίο επισημαίνεται πως μετά την αποχώρηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να κυβερνούν μόνοι τους.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως σημαντικότερη αλλαγή την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όπως σημειώνεται θα αναλάβει και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. «Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με όλες τους τις δυνάμεις». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Βενιζέλος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές το 2011 και συνέβαλε καθοριστικά στο να συνεχιστεί η βοήθεια προς την χώρα που απειλήθηκε από την χρεοκοπία. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η συνέχεια σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε το νέο υπουργικό συμβούλιο κομμένο και ραμμένο στα μνημονιακά μέτρα, «αντίστοιχο των σχεδίων της κυβέρνησης για κλιμάκωση της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών».
Αναφορές σε Γεωργιάδη και Καψή
Το σχετικό ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Wirtschaftsblatt φέρει τον τίτλο «Αθήνα: Έτοιμη η νέα ‘ανακυκλωμένη κυβέρνηση’». Ως σημαντικότερη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ επισημαίνεται ότι πλέον τέσσερις υπουργοί είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι διπλάσιοι από ό,τι στην προηγούμενη κυβέρνηση. Στη νέα δικομματική κυβέρνηση η σχέση μεταξύ των κομμάτων –σε ό,τι αφορά τις υπουργικές θέσεις- είναι τρία προς ένα προς όφελος του μεγαλύτερου κόμματος, δηλαδή της ΝΔ. Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είναι γνωστός για τα αντισημιτικά του αισθήματα, ενώ το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα του ο νέος υπουργός Υγείας έχει υποστηρίξει με πολύ σκληρά λόγια το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μάλιστα, στο νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνεται και το αξίωμα του υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, μια «ηλεκτρική καρέκλα», όπως σχολίαζαν χθες τα ελληνικά ΜΜΕ, που ανατέθηκε στον έμπειρο δημοσιογράφο, Παντελή Καψή, σημειώνει η εφημερίδα.
Η κυβερνητική κρίση απετράπη κατ' αρχήν παρατηρεί η Bild, επισημαίνοντας ότι Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο λόγος που διαλύθηκε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν το γεγονός ότι ο Σαμαράς προχώρησε μονομερώς στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζομένων.
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau γράφει: Η Ελλάδα αποκτά ξανά μια ικανή προς δράση κυβέρνηση. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές συγκροτήθηκε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησαν αμετάβλητα κάποια σημαντικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση.
Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε. Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
σχόλια