"Στην Ελλάδα όλα τρέχουν γρήγορα, εκτός από τη Δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά", γράφει η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της Χαρά Κούκη και του Αντώνη Βραδη. Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται στην υπέρβαση του μέγιστου νομικού ορίου προφυλάκισης που είναι οι 30 μήνες και στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη, την ώρα που κυβέρνηση τρέχει πολύ γρήγορα σε άλλους τομείς, στο κλείσιμο της ΕΡΤ π.χ. μέσα σε λίγες μόνο ώρες , στη μείωση του κατώτατου μισθού, στα ψαλίδια σε συντάξεις αναπηρίας, στην εισαγωγή της 6ήμερης εργασίας και τελικά στη μείωση του βιοτικού επιπέδου σε χιλιάδες ανθρώπους.
«Πριν από αυτό, της πήρε εξίσου σύντομο χρονικό διάστημα να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση του ελληνικού νόμου περί υπηκοότητας ή να ξεκινήσει την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» αλλά και την σύσταση των "κέντρων κράτησης" μεταναστών σε όλη τη χώρα» αναφέρει το άρθρο.
«Το αν ο Σακκάς ήταν μέλος ή όχι δεν έχει πια σημασία, ούτε φαίνεται να νοιάζει τις Αρχές» γράφει η εφημερίδα για να σημειώσει επίσης: «Ο Σακκάς κρατείται τόσο πολύ, που είναι ρεκόρ για τα δικαστικά δεδομένα της Ελλάδας, παρ’ όλο που η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο".
Γίνεται επίσης λόγος «για ένα ακόμα εξαιρετικό γεγονός στη θάλασσα των εξαιρέσεων που συνθέτουν την καθημερινή πραγματικότητα εδώ στην Ελλάδα».
""Ποιο είναι, άραγε, το κίνητρο των ελληνικών αρχών να καταπατούν τα δικαιώματα ενός ανθρώπου;" διερωτάται η εφημερίδα και σημειώνει ότι στη Βουλή η Ν.Δ. όχι απλά δεν έδωσε μια εξήγηση αλλά αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη ότι προστατεύει τους "αναρχικούς και τρομοκράτες".
"Η υπόθεση Σακκά εμπεριέχει τη φύση αυτής της αδικίας που κατακλύζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα - και όχι μόνο. Ιστορίες αστυνομικής βίας, αδικίες κυβερνήσεων και εισχώρηση στις ζωές των πολιτών γίνονται γρήγορα νόρμα. Η αποξένωση ή ακόμα και η ρήξη μεταξύ κράτους και κοινωνίας αυξάνεται ταχύτατα. Ένας μήνας φαίνεται μια ζωή ολόκληρη. Για τον Σακκά έγινε ακριβώς αυτό: η αρχή και το τέλος της ζωής του", καταλήγει η Guardian.