Ένοχη η ΟΙΚΟΜΕΤ για το βιτριόλι στην Κούνεβα

Ένοχη η ΟΙΚΟΜΕΤ για το βιτριόλι στην Κούνεβα Facebook Twitter
6

Ευθύνες στην εργοδότρια εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ καταλόγισε, σύμφωνα με την Αυγή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά για τη δολοφονική επίθεση με οξύ στην Κωνσταντίνα Κούνεβα..

Με απόφασή του τη Παρασκευή, επιδίκασε στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 80.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει άμεσα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η απόφαση αυτή-κόλαφος για την εταιρία- είναι η πρώτη (δικαστική) νίκη της Κωνσταντίνας Κούνεβα σε βάρος των εργοδοτών της.

Στο σκεπτικό σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού των σταθμών του ΗΣΑΠ) φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008.  Ακόμη, αναγνωρίζει την επίθεση αυτή, ως εργατικό ατύχημα, καθώς έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση της παθούσας από την εργασία της, την ώρα που  η εταιρεία είχε αρνηθεί την αλλαγή βάρδιας που ζητούσε επίμονα η Κ. Κούνεβα, έχοντας επισημάνει στους προϊσταμένους της τις διαδοχικές απειλές που δεχόταν για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

"Είναι μια αγωγή που εντάσσεται στη διαδικασία περί εργατικού ατυχήματος, χωρίς φυσικά να είναι εργατικό ατύχημα, απλά σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται", δήλωσε η συνήγορος της Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού.

Για τη σκεπτικό της απόφασης η κ. Βαγιανού είπε ότι "από το 2006, αλλά κυρίως το 2007 και το 2008, η Κωνσταντίνα είχε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης στοχοποιηθεί από όλες τις πλευρές". "Είχε δημιουργηθεί ένας κλοιός απειλών και από τους δικούς της εργοδότες αλλά και στον ευρύτερο εργασιακό χώρο, ενώ η Κωνσταντίνα έμεινε απροστάτευτη.

Λόγω των απειλών είχε ζητήσει να μην τη βάζουν βραδινή βάρδια για να μην αναγκάζεται να γυρίζει νύχτα ή τουλάχιστον να τοποθετηθεί σε έναν σταθμό του ΗΣΑΠ κοντά στο σπίτι της, στα Πετράλωνα. Φυσικά, αυτά δεν έγιναν ποτέ. Όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματα, αλλά η αδιαφορία ήταν πλήρης, αν και είχε καταφύγει και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα". 

Η Κούνεβα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου υποβάλλεται σε σειρά σοβαρών εγχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι είχε δεχτεί την επίθεση ενώ εργαζόταν ως καθαρίστρια σε συνεργείο καθαρισμού των ΗΣΑΠ. Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου το 2008, όταν μετά τη λήξη της βάρδιας της επέστρεφε στο σπίτι της όπως κάθε μέρα, δέχτηκε βίαιη επίθεση από δύο αγνώστους άνδρες οι οποίοι την περιέλουσαν με βιτριόλι.

Στη συνέχεια τής άνοιξαν το στόμα και την πότισαν με το ίδιο καυστικό υγρό, προκαλώντας σοβαρότατες βλάβες στα ζωτικά της όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωνε στα Νέα: «Είπα στον γιο μου να μην έχει θυμό και μίσος. Ούτε για τον άνθρωπο αυτό, ούτε για αυτόν που τον πλήρωσε. Εγώ πιστεύω ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο φόβος τους τόσο πιο σκληρή ήταν η επίθεση. Δεν έχω μίσος. Τον λυπάμαι (σ.σ. τον δράστη). Αυτός ο άνθρωπος έχει προβλήματα μεγάλα. Πρόβλημα με την ψυχή του, τον εαυτό του. Έχει εγωισμό και φόβο. Σ' εμένα το κακό φαίνεται, σ΄ εκείνον δεν φαίνεται, αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα. Είμαι σίγουρη. Όταν κάνεις επίθεση σε έναν άνθρωπο, αυτό πολλαπλασιάζεται και γυρνάει σε σένα» .

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωνε μετά την ενημέρωση για την υπόθεση: «Είναι ένα στοίχημα να πιάσουμε αυτόν που πέταξε το υγρό αλλά και αυτούς που έδωσαν την εντολή. Την υπόθεση θα αναλάβουν οι καλύτεροι αξιωματικοί. Για μας ο φάκελος τώρα ανοίγει».

Οι δράστες της επίθεσης δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η σωματική κια ψυχική οδύνη της γυναίκας δεν αποζημιώνονται με τίποτα, αλλά τουλάχιστον με τα χρήματα αυτά θα γίνει η ζωή της λίγο πιο εύκολη, αλλά και δικαιώνεται ηθικά.Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί εδώ, είναι η στάση των ΜΜΕ προς τις δικαστικές αποφάσεις. Όταν οι αποφάσεις συνάδουν με το κοινό περί προοδευτικότητας αίσθημα (πχ όταν αθωώθηκαν εκείνοι οι ελεεϊνοί τύποι που επιτέθηκαν στο γερμανό Πρόξενο στη ΔΕΘ, ή όταν το, κατά τα άλλα, "κακό και πουλημένο Συμβούλιο Εφετών" απάλλαξε με βούλευμα τον συγκατηγορούμενο του Σακκά, αντιεξουσιαστή Δ. Μιχαήλ, από την κατηγορία του τρομοκράτη), τότε διβάζουμε τα εξής Μαυρογιαλουρικά: "Κατέπεσε το κατηγορητήριο", "αποδείχτηκαν τα ψεύδη", "υπέστη ήττα το σύστημα", κτλ. Αντιθέτως, όταν οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν συμφέρουν συγκεκριμένους κύκλους, όλοι ξέρουμε τί λέγεται (βλέπε σχόλια για Σακκά).Η περίπτωση της Κούνεβα αποτελεί, χρόνια τώρα, σημαία και σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς που μέμφονται την τρόικα/κυβερνήσεις/δικαστικό σύστημα/κακούς εργοδότες/ρατσιστική κοινωνία/κτλ. Τώρα που βγήκε η απόφαση και η Κούνεβα δικαιώνεται, θα ακούσουμε (επιτέλους και για πρώτη φορά) και κάποιο θετικό σχόλιο από τους συγκεκριμένους κύκλους για την ελληνική δικαιοσύνη; Ή θα περάσει για άλλη μια φορά στο ντούκου;
Επιτέλους μια σωστή απόφαση,αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.Και μόνο το γεγονός ότι η επίθεση έγινε το 2008 και δικάστηκε τώρα η υπόθεση λέει πολλά για το πόσο καλά δουλεύει η δικαιοσύνη.Άσε που πιθανότατα θα αρχίσει τις προσφυγές η εταιρία,οπότε ζήσε Μάη μέχρι να τελεσιδικήσει και να πάρει η Κούνεβα το όποιο ποσό της αναλογεί.
Γενικότερα η νομοθεσία περί εργατικού ατυχήματος εντάσσει σε αυτό ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα εκτός εργατικού χώρου, όταν κατευθύνεσαι ή απομακρύνεσαι από τη δουλειά σου. Τα δικαστήρια έκαναν απλά αυτό που επιτάσσει ο νόμος.
Ορθόν: Ακόμα και άν σου συμβεί τροχαίο ατύχημα, μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας σου, και κατά τη διαδρομή προς το σπίτι σου, και αυτό θεωρείται εργατικό ατύχημα.Πάντως να το πούμε και αυτό: Τα δικαστήρια, ως όφειλαν, έκαναν αυτό που επιτάσσει ο νόμος. Όντως. Και δεν χρειάζονται συγχαρητήρια επειδή κάνουν τη δουλειά τους, αλλά τουλάχιστον μια αναγνώριση του γεγονότος τη δικαιούνται.
Τι σημαίνει πως η εταιρία έχει ευθύνη στο εργατικό ''ατύχημα''; Έχει ευθύνη σε βαθμό κακουργήματος!! Είναι σα να μην γνωρίζουμε βασική προπαίδεια!