Παλαιστίνη :Πύργοι στην άμμο

Παλαιστίνη :Πύργοι στην άμμο Facebook Twitter
0

(Έντεκα χρόνια πριν .Έντεκα χρόνια μετά. Αδιέξοδο και περισσότερο αίμα.) 

Παλαιστίνη :Πύργοι στην άμμο 

Στις 30 Ιουλίου , η ανοικτή εβραική αγορά Μαχάν Γεχούντα της Ιερουσαλήμ έγινε στόχος μιας από τις σκληρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών. Στις διαδοχικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή , 15 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλα 170 τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ βυθίστηκε στο πένθος , τη στιγμή που είχε μάλλον αρχίσει να πιστεύει στις μεγαλεπήβολες δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου για «ειρήνη και ασφάλεια» στην περιοχή. Αυτό που κυρίως πέτυχε η τρομοκρατική επίθεση , ήταν να αποδείξει πως οι Νετανιάχου και ο Γιάσερ Αραφάτ δεν ελέγχουν ουσιαστικά την κατάσταση , ή τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα ήταν απαραίτητο για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Νετανιάχου είχε υποστηρίξει ότι είναι σε θέση να σταματήσει την τρομοκρατία , και για λίγο φάνηκε να το καταφέρνει .Στο διάστημα της πρωθυπουργίας του μόνο τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν , μετά από έκρηξη βόμβας στο Τελ Αβίβ.

Η πολύνεκρη επίθεση της Ιερουσαλήμ αναστάτωσε την κοινή γνώμη και επιβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου δεν έχει τελικά περισσότερη δύναμη επιβολής από τους προκατόχους του Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τον Γιάσερ Αραφάτ ότι ενθαρρύνει την βία στην περιοχή και να απαιτήσει την άμεση επιβολή μέτρων .Αν και λίγο μετά την επίθεση μοιράστηκαν προκηρύξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς , πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την εμπλοκή της .

Το πολιτικό τμήμα της Χαμάς βρίσκεται από τον Μάρτιο σε διαπραγματεύσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και είναι αμφίβολο αν οι στρατιωτικοί αρχηγοί της οργάνωσης θα αποφάσιζαν την επίθεση σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή.Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Χασάν Κατίμπ είναι πολύ πιο πιθανό η επίθεση να έγινε από κάποιο μικρό μη ελεγχόμενο παρακλάδι της Χαμάς , αφού υπάρχουν στοιχεία ότι η οργάνωση έχει αρχίσει και διαμελίζεται σε πολλά αυτόνομα τμήματα. 

Η αντίδραση , πάντως του Ισραήλ ήταν άμεση και μάλλον αναμενόμενη.

Διέκοψε τις προγραμματισμένες συνομιλίες , πάγωσε κάθε επιστροφή φόρου στα ταμεία των παλαιστινιακών αρχών ενώ έστειλε αστυνομία και στρατό για να συλλάβει δεκάδες ύποπτους Παλαιστίνιους στρατιώτες .Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απαίτησαν από τις παλαιστινιακές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση 31 ατόμων (ανάμεσα τους και 13 μέλη των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας) που κατηγορούνται για δολοφονίες έτσι ώστε να δικαστούν στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα , εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Παλαιστίνιου επιθεωρητή της αστυνομίας , στρατηγού Τζάμπαλι , για την εμπλοκή του σε επίθεση κατά εβραικού οικισμού στη Δυτική Όχθη. Ο στρατηγός απάντησε με μια προκλητική δήλωση «ελάτε να με πάρετε» και το Ισραήλ προειδοποίησε ότι μπορεί να μη σεβαστεί τα παλαιστινιακά σύνορα.  

Είναι φανερό ότι η επίθεση δίνει άλλοθι και επιχειρήματα στον Νετανιάχου , ο οποίος εδώ και πολύ καιρό πιέζεται από την κυβέρνηση Κλίντον όχι μόνο να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις , όπως είναι η επιβολή ενός μορατόριουμ για την επέκταση των εβραικών κτιριακών εγκαταστάσεων στη Δυτική όχθη.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση , Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια στην περιοχή και τη διαφαινόμενη αδυναμία του Αραφάτ να ελέγξει την τρομοκρατία , ενώ και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου , Ντένις Ρος , αναβλήθηκε προσωρινά. 

Μακροπρόθεσμα πάντως και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα , αφού θα βρεθεί υπόλογος απέναντι στον λαό του για την ανικανότητα του να πατάξει την τρομοκρατία , όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί. 

Αλλά και ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται τελευταία σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση .Μόλις είχε ξεπεράσει ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο για κακή διαχείριση των κρατικών πόρων , εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί ολόκληρο  το Υπουργικό συμβούλιο και αντιμετωπίζει μεγάλη πτώση της δημοτκότητάς του. Από τη στιγμή που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος για πρόοδο στις ειρηνευτικές διαδικασίες , επέλεξε να σκληρύνει την στάση του απέναντι στο Ισραήλ , προκαλώντας όμως έντονη δυσαρέσεια στους κύκλους των ξένων δυνάμεων.

Αντί να πατάξει τους ακραίους ισλαμιστές , όπως και τον πίεζαν να κάνει οι Αμερικανοί ,συγκάλεσε σύσκεψη των διαφόρων παλαιστινιακών παρατάξεων , στις οποίες συμπεριέλαβε και εκπροσώπους των Χαμάς και Τζιχάντ. Στη διάρκεια της σύσκεψης , που ονόμασε «Διάσκεψη Εθνικής Ενότητας και Αντιμετώπιση Προκλήσεων» , ο Αραφάτ δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι αν παραστεί ανάγκη να επαναλάβουν την επταετή ινφάντα ή εξέγερση κατά του Ισραήλ».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις έχουν για ακόμη μια φορά επιδεινωθεί σοβαρά και οι ειρηνευτικές συνομιλίες , οι οποίες μέχρι πριν λίγο έδειχναν να φέρνουν αποτέλεσμα , κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ένα ακόμα αδιέξοδο. 

(Περιοδικό : Εικόνες του κόσμου , τεύχος 7 , 1997 , Στο εξώφυλλο η νεκρή Diana , κείμενο :Σίσσυ Καραβία. Τα χρόνια περνούν , η λύση δεν δίνεται και όλοι είμαστε θεατές σε ένα ατέλειωτο λουτρό αίματος με θύματα αθώους.  )

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ