Τρέμε Αστερίξ!

Facebook Twitter
0

Την πρώτη φορά που το πιάνεις στα χέρια σου και το ξεφυλλίζεις προσέχεις ότι είναι μια διασκεδαστική ιστορία σε κόμικ, με γερές δόσεις χιούμορ και ήρωες δύο Ποντίους. Το καταλαβαίνεις από τα ονόματα: «Ο Αστραπίκας και ο Βροντίκας» και τον υπότιτλο που τους τοποθετεί στον Πόντο.

Σε δεύτερη ανάγνωση διαπιστώνεις ότι το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κόμικ δεν περιορίζεται στο εύκολο χιούμορ και στη συνηθισμένη απεικόνιση υπερηρώων που μάχονται το κακό και καταφεύγουν στη βία.

«Η Επανάκτηση της Πόλης, 1261 μ.Χ.» είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, που χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Με αρκετές δυσκολίες, όπως εξηγούν οι δημιουργοί του, ο Νίκος Αγγέλου και ο Γιάννης Πιττακίδης που έκαναν την πολύμηνη έρευνα και έγραψαν το σενάριο.

«Είναι ένα εργαλείο για όλους, όχι μόνο για τα παιδιά, θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να σε μαθαίνει πράγματα για εκείνη την εποχή, γιατί ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά πριν από την άλωση της Πόλης. Όλο το φως έχει πέσει από το 1453 και μετά και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι δυο Ακρίτες ήρωες που βοηθούν τα βυζαντινά στρατεύματα να επανακτήσουν την Πόλη έχουν να αντιμετωπίσουν Τούρκους, πειρατές και Σταυροφόρους. Ξεκινήσαμε το 2005 να γράφουμε το σενάριο βασισμένοι σε πραγματικά γεγονότα και αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Να βρούμε δηλαδή στοιχεία. Όχι μόνο ιστορικά. Πέρα από τη ροή των γεγονότων, χρειαζόμασταν και πολιτισμικά, που να αφορούν δηλαδή τις ενδυμασίες, την αρχιτεκτονική, τοπογραφικά, τα κτίρια, τα σκηνικά δηλαδή που θα διαδραματίζονται οι ιστορίες. Ακόμα και τα πρόσωπα είναι βασισμένα σε σχέδια από γκραβούρες και τοιχογραφίες της εποχής».

Μιλούν για το ρίσκο του εγχειρήματος, να το αναλάβουν εξολοκλήρου δηλαδή, να το δημιουργήσουν και να το κυκλοφορήσουν μόνοι τους, χωρίς να προσεγγίσουν κάποιον εκδοτικό. «Το έχουμε σχεδιάσει μιάμιση φορά», λένε, «είχαμε φτάσει στο μέσο της ιστορίας όταν καταλάβαμε ότι τα κάδρα απεικόνιζαν πολύ μακρινά τα γεγονότα και δεν ήταν ρεαλιστικά για τον αναγνώστη. Έτσι ο Βασίλης [Ρεβεζίκας] το σχεδίασε από την αρχή».

Το δεύτερο ρίσκο ήταν να διαχειριστούν την ιστορία προσεκτικά και να κρατήσουν ισορροπίες. «Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή που αν την ξεπεράσεις μπορείς να χαρακτηριστείς εθνικιστής», λένε. «Εξαρτάται από το νόημα που θέλεις να δώσεις στην ιστορία σου».

Τα επόμενα σχέδιά τους περιλαμβάνουν τη συνέχεια της ιστορίας -έχει αρχίσει ήδη και ετοιμάζεται- και δύο εκδόσεις στην ποντιακή διάλεκτο και στα αγγλικά. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δηλώνουν. «Είναι ένα από τα ελάχιστα κόμικ άλλωστε που προλογίζουν πανεπιστημιακοί...».

«Αστραπίκας και Βροντίκας-Οι Ήρωες του Πόντου, Η επανάκτηση της Πόλης 1261 μ.Χ.», Otherwise Publications. www.astrapikasvrontikas.gr

Μ.Η.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ