Οι 100 ισχυρές προσωπικότητες της τέχνης

Facebook Twitter
0

Φαίνεται πως ούτε η τέχνη μένει ανεπηρέαστη από τη σαρωτική οικονομική κρίση που συνεχίζει να μαστίζει κάθε έκφανση της ζωής μας. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η τελευταία λίστα των 100 ισχυρότερων ανθρώπων στην τέχνη που δημοσιεύεται ετησίως στο έγκυρο περιοδικό "The Art Review".

Έτσι, στην πρόσφατη έκδοση αυτού του ιδιότυπου «χρηματιστηρίου» της μοντέρνας τέχνης, άνθρωποι που μονοπωλούσαν την κορυφή, όπως ο εικαστικός - χαϊδεμένος μαικήνων και media- Damien Hirst και ο συλλέκτης Charles Saatchi, σημείωσαν τεράστια πτώση.

Αντίθετα την κορυφή της λίστας των ισχυρών της τέχνης κατέλαβαν άνθρωποι της τέχνης με χαμηλό προφίλ ή επιχειρηματική ευελιξία και πολλές γνωριμίες όπως ο Ελβετός curator Χάνς Ούρλιχ Όμπριστ που βρίσκεται στο νούμερο 1 ή ο γάλλος επιχειρηματίας Φρανουά Πινό, ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Christie's (No 6).

Δύο είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη λίστα:

Το πρώτο είναι πως η έμφαση μετατοπίζεται από τα μεγάλα -και συνήθως δυσκίνητα στις ταχείες  εναλλαγές τάσεων- μουσεία τέχνης, προς τις μικρότερης εμβέλειας γκαλερί, που επιτυγχάνουν να κλείσουν ονόματα ίσης ή μεγαλύτερης αξίας απ' ότι φερ' ειπείν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) της Νέας Υόρκης.

Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο είναι πως η λίστα αυτή αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις αλλαγές που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση στον κόσμο της τέχνης καθώς και τις δυναμικές που έχουν αναπτυχθεί ώστε αυτή να ανταποκριθεί στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδραιωμένες προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης συνεχίζουν να κρατούν υψηλές θέσεις όπως ο Γκλέν Ντόουρι του MoMA (Νο 2)  και ο Λάρι Γκαγκόσιαν των ομώνυμων γκαλερί (Νο 5 ) ενώ ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς έφυγε εντελώς από το Top 100 των ισχυρών. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον κύριο Δάκη Ιωάννου στην 36η θέση.

Ολόκληρη η λίστα του περιοδικού The Art Review βρίσκεται εδώ.

s_vj

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ