Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ

Facebook Twitter
0

(και πως ανακάλυψα την Dervla Murphy)

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορταζ

«Θα δήλωνα ευτυχής αν ο αναγνώστης τελειώνοντας το βιβλίο αισθανθεί ότι έφαγε μέχρι σκασμού και ότι κάθε πορεία του προσέφερε ένα τουλάχιστον πιάτο που τον εξέπληξε και τον ικανοποίησε»γράφει ο Έρικ Νιούμπι στο εισαγωγικό σημείωμα  της ανθολογίας  «Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ».

 

Ο επιμελητής της ταξιδιωτικής στήλης της εφημερίδας Observer την δεκαετία του 60 όχι μόνο προσφέρει αρκετή ποσότητα για να χορτάσει ο αναγνώστης (πάνω από πεντακόσιες σελίδες) αλλά και μια ποικιλία στα πιάτα που σερβίρει. Από το πέρασμα των Άλπεων του στρατηγού Αννίβα, γραμμένο από τον ιστορικό Πολύβιο μέχρι την επίθεση από λιοντάρι ,που δέχεται ο σκοτσέζος ιεραπόστολος και εξερευνητής Ντέιβιντ Λίβινγκστον και από το πρώτο βράδυ στο Χόλιγουντ του συγγραφέα Χένρι Μίλερ μέχρι ένα κλασικό απόσπασμα από το On the Road του Κέρουακ (μια ήρεμη διαδρομή με τον Νταν Μοράιαρτι που μόνο ήρεμη δεν είναι) τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ προσφέρουν μια συναρπαστική ανάγνωση .

 

Χωρισμένο σε 8 ενότητες(Ευρώπη , Βόρεια Αμερική , Αρκτική και Ανταρκτική , Αφρική , Έγγυς Ανατολή ,Άπω Ανατολή , Κεντρική και Νότια Ασία ,Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία)  ανάλογα με τον τόπο που διαδραματίζεται η κάθε  ιστορία, το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί με όποια σειρά το επιθυμεί ο αναγνώστης .

Το μόνο που ίσως ξενίσει κάποιους είναι ότι η αλλαγή των πρωταγωνιστών συνεπάγεται την αλλαγή στο ύφος γραφής και αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό .Ας το δουν σαν περιπέτεια , άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του Νιούμπι που «όταν δεν ταξίδευε έμοιαζε σαν να είναι σε διακοπές»

 

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ , εκδόσεις Νάρκισσος , σελίδες 503, 25 Euro

 murphy

Υ. Γ

 

Σε αυτή την ανθολογία ,τα κείμενα γραμμένα από γυναίκες ταξιδιώτισσες είναι λίγα αλλά είναι από τα καλύτερα .Έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων δυσκολιών και τις προκαταλήψεις του κόσμου αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Η ιστορία της Ιρλανδέζας ποδηλάτισσας  Ντέρβλα Μέρφυ που αντιμετωπίζει ένα λάγνο Κούρδο στα τουρκο –ιρανικά σύνορα το 1963 ήταν από τις διασκεδαστικότερες του βιβλίου. Μου έκανε εντύπωση και ξεκίνησα να ψάχνω πληροφορίες για αυτή .

Ανακάλυψα μια   πρόσφατη συνέντευξη(αρχές Ιουλίου) που έδωσε η ογδοντάχρονη σήμερα συγγραφέας – ταξιδιώτισσα  . Μιλά για τα ταξίδια της με το ποδήλατο , τους κινδύνους που αντιμετώπισε και κουτσοπίνοντας μια Guiness δηλώνει  You never want travelling to be too easy

 

http://www.telegraph.co.uk/travel/artsandculture/travelbooks/7865817/Dervla-Murphy-interview-Around-the-world-in-80-years.html

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ