Silence Teaches You To Speak [Films vol.10]

Facebook Twitter
0

La Antena του Esteban Sapir, 2007, Αργεντινή, 99’

Είναι φορές που πραγματικά απογοητεύομαι από το σύγχρονο κινηματογράφο. Όχι επειδή πιστεύω ότι δεν έχει πράγματα να δώσει στο κοινό, αντίθετα, δεν έχω παρατηρήσει κάποιον κορεσμό. Αλλά, από την άλλη, βλέπω τα κλασσικά βωβά αριστουργήματα, πρωτόλεια της 7ης τέχνης που πραγματικά έχουν μια ασύγκριτη μαγεία. Τότε οι ηθοποιοί έλεγαν τα πάντα μέσω κινησιολογίας και εκφράσεων αφού δεν είχαν την πολυτέλεια του ήχου. Και τότε τα φίδια με ζώνουν για το αν πλέον το κινηματογραφικό σύμπαν βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση συστολής.

Αλλά, έλα μου που οι εκπλήξεις έρχονται από κει που δεν το περιμένεις. Πόσο μάλλον από μια χώρα σαν την Αργεντινή, που την εκτιμούν οι πολλοί για τα ποδοσφαιρικά της είδωλα και όχι για τον κινηματογράφο της.

Ο Sapir σε αυτή του την ταινία αποτίνει φόρο τιμής στα ιερά τέρατα, τους πατέρες του ιδιώματος. Αγαπάει τον κινηματογράφο και, μάλλον, μοιράζεται αυτή μου την ανησυχία. Αλλά δεν είναι παθητικοποιημένος, αποτελεί δείγμα αντάρτη που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Και δημιουργεί ένα φιλμ που συνομιλεί ολοζώντανα με το παρελθόν, το σέβεται και το επαναφέρει παντοδύναμο στο παρόν, να μας υπενθυμίσει ό, τι κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε.

Το παραμύθι του θα θυμίσει σε πολλούς μια διασταύρωση Tim Burton (λόγω του φαντασιακού/παραμυθικού στοιχείου) και George Melies (λόγω σουρεαλιστικών, σχεδόν πρωτόγονων εφέ). Μια πόλη βυθισμένη στη σιωπή. Ένας κακόβουλος τύραννος/ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού υπέρ όλων των πολιτών, ο Mr TV που τους προμηθεύει με τηλεοπτικά γεύματα (κυριολεξία, γεύματα παρασκευασμένα από τηλεοράσεις και όχι το τυπικό δισκάκι με μπριζόλα/αρακά/πατάτες/καρότα που απολαμβάνουμε μπροστά από την τηλεόραση μετά από γρήγορο ζέσταμα στα μικροκύματα) και μεγαλεπήβολα σχέδια σχετικά με το ρίξιμο ενός πνευματικού ζυγού πάνω στους σβέρκους τους, σε συνεργασία με έναν σατανικό επιστήμονα, τον Dr Y. Οι μόνοι με δυνατότητα ομιλίας σε αυτή την εφιαλτικά γραφική πόλη, μια γυναίκα, η Φωνή, που τραγουδάει στην τηλεόραση και χορταίνει τις ορέξεις του τυράννου και το αόμματο παιδί της. Όταν οι δρόμοι του αγοριού διασταυρωθούν με αυτόν ενός κοριτσιού που ο πατέρας του δουλεύει στην τηλεόραση, η ροή των πραγμάτων θα αρχίσει να αλλάζει ρυάκι. Βοηθός τους στην ανατροπή των σχεδίων του Mr TV, ο γιος του με τον αντιδραστικό του χαρακτήρα.

Αδιαμφισβήτητα, αποτελεί ένα σενάριο που κάθε γιαγιά (με φαντασία τουλάχιστον) θα μπορούσε να αφηγείται στα εγγόνια της. Μας επιστρέφει στην παιδική μας ηλικία για να μας επαναφέρει στο νου διαχρονικές αξίες που, πιθανόν, μέσα στο αγκομαχητό της πόλης σβήνονται κάτω από κόρνες αμαξιών και φωνές ανθρώπων που προσπαθούν να ακουστούν. Η Πεντάμορφη (Φωνή, αν και φοράει πέπλο που της κρύβει το πρόσωπο) και το Τέρας (το παιδί της) αποτελούν ένα διαφορετικό ζευγάρι που κάνει την κοινωνία να τους φθονεί για το χάρισμά τους, χωρίς όμως να επιχειρεί την αλλαγή. Τόσο ζωντανή αλληγορία, ειπωμένη μέσα από λέξεις που αρχικά προφέρονται και ύστερα γράφονται στον αέρα.

Όλη η ταινία είναι αισθητικά πανέμορφη. Το ασπρόμαυρο φίλτρο, τα χιονισμένα σκηνικά, ο γενικότερος retro αέρας μας αφηγούνται μια ιστορία από την κοινωνία για την κοινωνία και από τον κινηματογράφο για τον κινηματογράφο. Και μιας και αποτελεί και ένα ελεύθερο δοκίμιο για την ιστορία της μεγάλης οθόνης, οι γνώστες του βωβού θα απολαύσουν την αναγνώριση διάφορων σφηνών/αναφορών στους θεμέλιους λίθους του, μέσω έξυπνων χρήσεων χαρακτηριστικών εικόνων (λόγου χάρη:το φεγγάρι- ξεκάθαρη αναφορά στο Le Voyage dans la Lune του Melies και τα εργαστηριακά μηχανήματα- φόρος τιμής στο τεράστιο Metropolis του Fritz Lang).

Αν σας αρέσουν, λοιπόν, τα παραμύθια με νόημα και ψάχνετε μια ταινία που θα σας κάνει να χαμογελάσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αλαφροΐσκιωτη και θα σας δώσει μια γρήγορη απόλαυση χωρίς να αποκομίσετε κάτι παραπάνω, σούμπιτο το La Antena. Θα σας συνοδεύει για καιρό και σίγουρα θα θέλετε να τη μοιραστείτε και με άλλους. Δυστυχώς, δεν έχει τύχει διανομής σε dvd άπο κάποια ελληνική εταιρία, απ' όσο ξέρω τουλάχιστον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ