Αίγυπτος και Δύση

Facebook Twitter
0
(σκέψεις για τα γεγονότα των ημερών)

mahfouz

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο έρχονται να υπενθυμίσουν ότι οι άνθρωποι όπου και αν μένουν , σε ότι και αν πιστεύουν , όποια κολλήματα εθνικοπατριωτικοθρηκευτικά να έχουν διψούν για το ίδιο πράγμα:Την ελευθερία . Και θέλουν να πιουν απ την πηγή της όσο περισσότερη γίνεται. Σιγά το νέο , θα πει κάποιος και μάλλον θα είναι άλλος ένας δυτικός που έχει σκεφτεί έστω μια φορά στην ζωή του για το Ισλάμ το «αφού γουστάρουν για αυτό είναι έτσι όπως είναι».Λοιπόν , κανένας δεν γουστάρει να έχει στον σβέρκο του μια δικτατορία , βράζει από μέσα του και αργά ή γρήγορα το καπάκι φεύγει και οι ατμοί πνίγουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους

Τα γεγονότα στο Ισλάμ δείχνουν και κάτι άλλο , που δύσκολα θα το φανταζόμουν γιατί το μυαλό μου έχει εθιστεί στα στερεότυπα που μου έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια τα δυτικά media.Η θρησκεία είναι σημαντική αλλά δεν είναι το νούμερο ένα για αυτούς.

Πάνω απ τον Αλλάχ είναι αυτός που θα βρει καλύτερες λύσεις για την καθημερινή τους ζωή. Τα πιλάφια του Παραδείσου μπορούν να περιμένουν αλλά μέχρι τότε κάπως πρέπει να γεμίσει το στομάχι. Γκρεμίζεται για τα καλά λοιπόν , το στερεότυπο του άβουλου Ισλαμιστή μαριονέτα στα χέρια του θρησκευτικού ηγέτη , το οποίο προβάλλεται συνεχώς ειδικά μετά την 9/11.

Και κάτι ακόμα .Δεν νομίζω ότι η εξέγερση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο «στη νέα γενιά και στην πρόσβαση της στο ίντερνετ» .Η οργή του ισλαμικού κόσμου σιγοβράζει εδώ και δεκαετίες , είναι ανεξάρτητη από φύλα και ηλικίες .Προσωπικά μια πρόγευση της έχω πάρει από τα βιβλία του κύριου εκφραστή της , του Ναγκίμπ Μαχφούζ. Το καπάκι έπεσε αλλά αυτός έχει πεθάνει. Το πνεύμα του όμως είναι ζωντανό

Υ.Γ

«Ας αναρωτηθούμε για την μοίρα των πολιτών της δυτικής κοινωνίας .Δεν ζούμε σε δικτατορίες αλλά σε μασκαρεμένες δημοκρατίες .Κάθε φορά που βγάζουν οι πολιτικοί την μάσκα βλέπουμε την κοροϊδία τους .Βάζουμε και βγάζουμε το καπάκι ενώ βράζουμε από μέσα μας .Μέχρι πότε

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ