Κουβέντα να γίνεται

Facebook Twitter
0

Κάνω μια μικρή εισαγωγή ότι με το παρόν απλά θέλω να μοιραστώ μικρά πράγματα που μου έκαναν εντύπωση και που, όσο τουλάχιστον το έψαξα, φαίνεται πως είναι έτσι. Όλα σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για σχετικές διορθώσεις, προσθήκες και για εμπλουτισμό  νέων γνώσεων βεβαίως βεβαίως.

  1. όσο κι αν λέμε «ζησε Μάη μου να φας τριφύλλι», η έκφραση κανονικά ήταν «ζήσε Μαύρε μου να φάς τριφύλλι» και ολοκληρωμένη «ζήσε Μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι», όπου Μαύρος ήταν το ζώο του γεωργού. Υποσχόταν ο γεωργός τριφύλλι και σταφύλι για να δουλέψει το μαύρο το ζώο. Βέβαια, σαν θύμηση μού έρχεται από το λύκειο ότι Μαύρος ήταν το άλογο του Διγενή Ακρίτα αλλά η αναζήτησή μου ως προς αυτό δεν μου έδωσε καρπούς.
  2. «ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει». Άν είσαι αρρωστούλης ναι, αν όμως ταξιδεύεις από Αθήνα Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα, τότε την πάτησες, εκτός και αν είσαι γυναίκα που θηλάζει, γιατί η μία εκδοχή αναφέρεται σε  «ασθενής και διπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» και η ερμηνεία της διπόρου είναι γυναίκας που θηλάζει, η άλλη για έγκυο γυναίκα «ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει». Μέχρι να το γράψω μου είχαν αναφέρει το «δίπορος», αλλά η ανάλυση που δίδεται για το «ωδιπόρος» με έπεισε περισσότερο. ( I love google)
  3. για το τελευταίο που ήθελα, έχω άσχημα νέα, δεν το βρίσκω και μάλλον πρέπει να απευθυνθώ στην αγαπητή Ρίκα. Διότι, ήθελα να πω ότι οκ, είναι αρκετά γνωστό ότι τα αδέρφια είναι 2ου -και όχι 1ου- βαθμού συγγενείς (χι, έχω κερδίσει 50 ευρώ στοίχημα με αυτό), γιατί ο βαθμός συγγένειας εξ αίματος καθορίζεται από τον αριθμό γεννήσεων που συνδέουν τα πρόσωπα, κάθε γέννηση συνιστά ένα βαθμό. Η απορία μου είναι, τα δίδυμα και δη τα ομοζυγωτικά τι βαθμό συγγένειας έχουν????

ΥΓ: για να είμαι ειλικρινής ήθελα να μοιραστώ και την ετυμολογία του snob (λατινικά sine nobilitate, χωρίς ευγένεια) αλλά έχει περισσότερο ψάξιμο από όσο νόμιζα, κάπου μπλέχτηκε η Οξφόρδη και ένας τσαγκάρης και είπα να το ψάξω καλύτερα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ