Σε ερώτηση ευρωβουλευτή της ΝΔ σχετικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας στο θέμα της ανακύκλωσης ο επίτροπος για το περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ απάντησε ότι «η χώρα σας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις». Και αυτό γιατί το ποσοστό ανάκτησης στερεών απορριμμάτων περιορίζεται στο 20%, ενώ το 80% οδηγείται σε υγειονομική ταφή. Την ίδια στιγμή που οι μέσοι όροι στην ΕΕ των 27 κρατών μελών το έτος 2008 ήταν: 5,5% αποτέφρωση, 46% ανάκτηση (εξαιρουμένης της ανάκτησης ενέργειας) και 48,5% διάθεση(σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat). Επιπρόσθετα τα υψηλά ποσοστά ανάκτησης χωρών της ΕΕ αγγίζουν το 70% και πάνω.
Η επεξεργασία αποβλήτων ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση των απορριμμάτων έχει ως έσχατη λύση την τελική διάθεση, όπως είναι η υγειονομική ταφή. Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και νότιες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην υγειονομική ταφή με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 50% και άνω του 90%. Δυστυχώς στη χώρα μας το ποσοστό φτάνει στο 80%, έχοντας στον αντίποδα τη Δανία και τη Γερμανία που χρησιμοποιούν την αποτέφρωση αποβλήτων.
Ένα σημαντικό βήμα που θα οδηγούσε στη βελτίωση των ποσοστών της ανακύκλωσης, πέρα από την αλλαγή της νοοτροπίας μας και την ενημέρωση μας γύρω από το θέμα, θα ήταν και η αντιμετώπιση των αποβλήτων όχι μόνο ως πρόβλημα αλλά και ως δυνητικά πολύτιμο πόρο.
σχόλια