ΚΙΝΗΣΗ

Τυρί, ρύζι, καφέ και το ψωμί ψωμάκι.

Facebook Twitter
0

Παρασκευή απόγευμα. Στο ταμείο του σούπερ μάρκετ κύριος με καρότσι και την 4χρονη κορούλα του στο καθισματάκι βγάζει τα προϊόντα που έχει επιλέξει και τα τοποθετεί στον ιμάντα. Εννέα στα δέκα είναι βιολογικά. Το κοριτσάκι τσιρίζει, γιατί θέλει και τσίχλες και το καπελάκι Μίνι Μάους, που βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο στο ύψος και την περιορισμένη περιφερειακή όραση των νηπίων, πριν ακριβώς από το ταμείο. Ο κύριος ενδίδει. Καλοντυμένος, με ελαφρώς ‘90ς σπορ αμφίεση και κάπως μεγάλος για πατέρας. Αναρωτιέμαι αν έχει κι άλλα παιδιά, αν ζει με τη σύζυγό του ή μόλις πήρε το παιδί για το σαββατοκύριακο, αν δεν έχει αλλάξει καθόλου τις αγοραστικές του συνήθειες επειδή μπορεί ή επειδή δεν τολμάει να διακινδυνεύσει να στραβώσει η πρώην και να μην μπει η δεύτερη υπογραφή στο χαρτί. Μπορεί άραγε η διατροφή να οριστεί σε βιολογικά προϊόντα κατ’ αποκλειστικότητα;

Πατέρας και κόρη αποχωρούν και στη σειρά μου στο ταμείο δεν κρατιέμαι και σχολιάζω «φαντάζομαι έχουν πέσει οι πωλήσεις των βιολογικών;». «Όλα έχουν πέσει» μου απαντά η υπάλληλος χωρίς να διακόψει τον ειρμό του check out της. Δεν πέφτω και από τα σύννεφα. Με δύο παιδιά, τα σούπερ μάρκετ έχουν γίνει εδώ και χρόνια ο προσωπικός μου ναός της κατανάλωσης. Αναπόφευκτα, συστηματικά και κατ’ επανάληψη. Κι εγώ όμως, όπως και οι περισσότεροι γύρω μου κρατάω πια μικρότερο καλάθι, λιγότερα χρήματα και κάνω περισσότερους υπολογισμούς. Το χάζεμα της μουστάρδας έδωσε τη θέση του στη σύγκριση των τιμών της μουστάρδας και τα generic προϊόντα φαντάζουν ολοένα και δελεαστικότερα. Νομίζεις ότι δεν μπορείς να κόψεις από την καθημερινότητα. Μετά το κάνεις. Στο ταμείο «μέχρι 10 προϊόντα» γίνεται χαμός. Τα σούπερ μάρκετ αντικαθιστούν τα καλάθια με μεγαλύτερα, με ροδάκια, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα με τα καρότσια που δεν γεμίζουν πλέον σχεδόν ποτέ. Η φίλη Ν. σταμάτησε να παίρνει μαζί τα παιδιά της στα ψώνια, γιατί κουράστηκε να τους λέει όχι και δεν της έβγαινε το κονδύλι με τα έξτρα. Οι Μ. και Κ. κάνουν εποχιακές επιδρομές σε μεγάλο discount κατάστημα, όπου αγοράζουν μέχρι και σακιά αλεύρι, εξοικονομώντας, όπως λένε, έως και 40% στο οικογενειακό budget. Η Ε. μου τηλεφώνησε προχθές για να μου πει πώς σε κάποιο σούπερ μάρκετ είχαν προσφορά στις πάνες βρακάκια. Πήρα για μένα, για εκείνη και για τη γειτόνισσα από κάτω που συνάντησα στην πόρτα με τη μπέμπα της και έσπευσα να την πληροφορήσω.

Το σίγουρο είναι πως ζούμε αλλιώς. Όταν, το ‘97 ο Δ., φοιτητής στο Λονδίνο, μάζευε χαρτοπετσέτες από τα καφέ για να γλυτώσει το παράδοξα εξωφρενικό κόστος τους στο σούπερ μάρκετ, ήταν διασκεδαστικό, αποδεκτό, ίσως και αυτονόητο. Εδώ όμως δεν κάναμε έτσι. Οι γονείς μας δεν έκαναν έτσι. Ή έστω, κάπου μετά το ‘85, σταμάτησαν να το κάνουν. Τώρα καλούνται να το ξαναρχίσουν. Και όσοι δεν το είχαν κάνει ποτέ, να το μάθουν. Και να το αποδεχθούν. Δεκαπέντε χρόνια πριν βρέθηκα τυχαία στη λαϊκή και αγόρασα 4 μήλα, έτσι, για το κέφι μου. «Για φάρμακο τα θέλεις;» έσπευσε να σχολιάσει ο πωλητής, ενοχλημένος από την ποσότητα. Σήμερα, είναι πολλοί αυτοί που αγοράζουν δύο αγγούρια και τίποτε άλλο και δεν βλέπω κανέναν να παρεξηγείται. Έχουμε όλοι αρχίσει να μπαίνουμε στο νόημα. Γαμώτο.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ