Διάγγελμα του Ολλανδού πρωθυπουργού για την Ελλάδα (βίντεο)

Facebook Twitter
0

«Πολλοί από σας με ρωτούν για την Ελλάδα. Είμαι και γω, όπως και σεις, ενοχλημένος, θυμωμένος που οι Έλληνες τα κάνανε μαντάρα, που πληρώνουν πολύ λίγους φόρους, που δίνανε ψεύτικα στατιστικά και στοιχεία για το χρέος. Θα ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν βρίσκομαι στη θέση αυτή για (να υπηρετώ) τους Έλληνες, αλλά για να υπηρετήσω τα 16 εκ. Ολλανδών που έχουν δουλειά, σπίτι και συντάξεις. Και όλες οι αποφάσεις που παίρνω έχουν αυτό ως γνώμονα.

 

Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι όπως και ο καθένας ότι ως χώρα είμαστε μέλος μια παγκόσμιας αγοράς, και η οικονομική μας ευρωστία είναι συνδεδεμένη με τις οικονομίες άλλων χωρών. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να έχουμε άλλη μια περίπτωση χρεοκοπίας τύπου Lehman Brothers, γιατί αυτή τη φορά οι συνέπειες θα είναι 2 και 3 φορές χειρότερες.

 

Μερικοί μου λένε να “κλείσω την κάνουλα” της βοήθειας και να μην δώσει η Ολλανδία ούτε ευρώ παραπάνω. Τότε όμως κινδυνεύουμε να μην πάρουμε πίσω τα χρήματα που δανείσαμε. Επίσης, αν η Ελλάδα καταρρεύσει οικονομικά, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Οι συντάξεις και οι επενδύσεις μας είναι στενά συνυφασμένες με τις οικονομίες ξένων χωρών, και μπορεί να χαθούν στη διαδικασία. Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω ένα τέτοιο ρίσκο, μόνο και μόνο για να ξεθυμάνει η οργή μου. Οφείλω να δω το θέμα με ψυχραιμία για να πάρω τις σωστές αποφάσεις. Θα περιμένω να ακούσω με προσοχή την άποψη του ΔΝΤ γιατί είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με εμπειρία και κριτική ικανότητα. Αν το ΔΝΤ μας συμβουλέψει να μην δώσουμε την επόμενη δόση στην Ελλάδα, θα ακούσουμε τη συμβουλή τους. Και για το μέλλον, προτείνω πιο σκληρούς όρους δανεισμού και εγγυήσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των δανείων στο ακέραιο.»

Διάγγελμα στον Ολλανδικό λαό έκρινε σκόπιμο να κάνει ο Μαρκ Ρούτε για το ελληνικό θέμα. Τόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα, σε μια Ευρώπη όπου η μονόπλευρη κριτική κατά της Ελλάδας καλά κρατεί με τους ευρωσκεπτικιστές-λαϊκιστές να παίρνουν κεφάλι. Τα σχόλια δικά σας.

(Περίπου ένα μήνα πριν έγινε το διάγγελμα, προτού δηλαδή τον ανασχηματισμό και τα νέα δεδομένα)

(Ευχαριστώ τον Mauricio Negrini για την βοήθεια του στη μετάφραση, και για τα επικριτικά σχόλια εναντίον του Ρούτε που την συνόδευαν, τα οποία δυστυχώς αναγκάστηκα να αφαιρέσω.)

---

Είδηση. Δικαστήριο του Άμστερνταμ αθώωσε τον ακροδεξιό Χέερτ Βίλντερς για τις δηλώσεις που έκανε εναντίον του Ισλάμ. Δεν πρόκειται για ρητορική μίσους, υποστήριξε το δικαστήριο, και στόχος του Βίλντερς δεν ήταν οι μουσουλμάνοι, αλλά κάποια από τα διδάγματα του Ισλάμ. Διαβάζω στο Radio Netherlands Worldwide.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ