Τελείες πόλκα

Facebook Twitter
0

Tο pattern με τις τελείες με γεμίζει νοσταλγία για τα late ‘80s, το «fashion crowd» της εποχής που γέμιζε το «αεροδρόμιο» της Γλυφάδας… κορίτσια και αγόρια με τη γνωστή «στολή» πουά μακρύ πουκάμισο με μαύρο παντελόνι, κορδέλα στα μαλλιά για τα κορίτσια με καρέ μαύρα ή κόκκινα μαλλιά και το μη απαραίτητο σταυρό, αλλά και τις στιγμές που ανακαλύπταμε τα νέα ρούχα στο Area της Πατριάρχου Ιωακείμ...

Οι τελείες με την επίσημη ονομασία polka dots, επιστρέφουν φέτος δυναμικά και οι fashion editors ισχυρίζονται πως είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε. Όλα άρχισαν με την «πόλκα», τον χορό που έγινε γνωστός στην Ευρώπη και Αμερική από την Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 19ου αιώνα. Το μοτίβο τελείες πόλκα με την μορφή επαναλαμβανόμενων όμοιων κύκλων που ισαπέχουν μεταξύ τους, παίρνει το όνομά του από το χορό χωρίς να υπάρχει μια ουσιαστική σύνδεση μεταξύ τους πέραν της πολύ μεγάλης δημοτικότητας και των δύο την εποχή εκείνη.

Αγαπημένες polka dot μνήμες… το φόρεμα με το οποίο εμφανίζεται το 1928 η Minnie Mouse και  φοράει μέχρι σήμερα, τα μαγιώ των pin up girls και οι εμφανίσεις της Elizabeth Taylor και Lucille Ball την ίδια εποχή, η αδυναμία του Bob Dylan, η μανία της Rei Kawakubo των Comme des Garçons(μονοπωλεί το pattern για πολλά χρόνια).

Tο φθινόπωρο του 2011, οι polka dots αποκτούν νέα πρόθεση. Οι αθώα γοητευτικές με ρετρό αναφορές τελείες γίνονται αναπάντεχα τολμηρές όταν εμφανίζονται:

Στις διαφάνειες της Stella McCartney

Στα φουτουριστικά μοτίβα του νεοεμφανιζόμενου David Koma


Στα blogs γνωστών και μη street style φωτογράφων

Στην φωτογράφηση της Helena Bonham Carter για τον Marc Jacobs


Στα πόδια…

Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης Yayoi Kusama περιγράφει: (χωρίς μετάφραση)

A polka-dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colourful, senseless and unknowing. Polka-dots can't stay alone; like the communicative life of people, two or three polka-dots become movement... Polka-dots are a way to infinity. -Yayoi Kusama for Comme des Garçons

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ