Και πάλι αδιόρθωτοι, 22 χρόνια μετά

Facebook Twitter
0

via marketingweek.gr/


Αυτό συμβαίνει για άλλη μια φορά με τις ρυθμίσεις του περίφημου πολυνομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν ότι μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα διακοπεί η μετάδοση του αναλογικού σήματος. Οι άδειες όμως για τη μετάδοση ψηφιακού σήματος, δεν θα χορηγηθούν εντός του διαστήματος αυτού. Αντίθετα τόσο οι ραδιοφωνικοί όσο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν προσωρινά μέχρι το τέλος του 2012, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει λάβει από το 2010 απόφαση σύμφωνα με την οποία η λειτουργία με προσωρινές άδειες έχει προ πολλού παραβιάσει τα «όρια της συνταγματικής ανοχής».

Το δε Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο καλείται να προκηρύξει τις άδειες για ψηφιακό σήμα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 και να χορηγήσει τις σχετικές άδειες περιεχομένου μέχρι το τέλος του 2013. Υπάρχει δηλαδή ένα διάστημα που νομοθετημένα, αν δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση στη συνέχεια, προβλέπεται η πλήρης παρανομία.

Ποιος είναι ο λόγος που το κράτος επιδεικνύει αυτήν την παράλογη συμπεριφορά. Είναι απλή τσαπατσουλιά των διαδοχικών κυβερνήσεων, που έχουν αποδειχθεί ανίκανες διαχρονικά να θεσπίσουν και να τηρήσουν ένα σοβαρό και σταθερό καθεστώς αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων; Είναι η ανικανότητα αυτή τόσο διαχρονική και διακομματική (σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα δύο κόμματα που άσκησαν αδιαλείπτως την εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες), που να μεταδίδεται ως κληρονομικό νόσημα ακόμα και στις κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως αυτή που συγκροτήθηκε τώρα. Εξακολουθεί να λειτουργεί ως αταβιστικό ένστικτο το κίνητρο του πολιτικού ελέγχου των σταθμών μέσω της αδειοδοτικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά ο χρονικός ορίζοντας της συγκεκριμένης κυβέρνησης δεν ξεπερνά το πρώτο εξάμηνο του 2012;

Τα ερωτήματα αυτά έχουν πιθανότατα καταφατική απάντηση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η απάντηση αυτή αρκεί για να περιγράψει τι ακριβώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί τα πολιτικά κίνητρα των κυβερνώντων δεν υπάρχουν πλέον, με τον τρόπο που λειτουργούσαν στο παρελθόν. Το σκηνικό στη ραδιοτηλεόραση έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε οι σταθμοί έχουν άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα (επιβίωσης) να ασχοληθούν από την αδειοδότηση. Επίσης η εμπειρία των διαδικασιών αδειοδότησης από το παρελθόν, σε συνδυασμό με τις πολύ μικρότερες απαιτήσεις που συνεπάγεται η νέα (σκληρή οικονομική και δημοσιονομική), πραγματικότητα από πλευράς περιεχομένου, σημαίνει ότι θα ήταν απολύτως δυνατόν μέσα στο τρέχον εξάμηνο να προκηρυχθούν και να χορηγηθούν οι σχετικές άδειες.

Χωρίς φασαρία, χωρίς τις μεγαλοπρεπείς και πολυτελείς απαιτήσεις του παρελθόντος, με τρόπο αντικειμενικό και διαφανή και με την πρόθεση να τελειώσει μια και καλή όλη αυτή η διαδικασία, η οποία είτε ούτως είτε άλλως έχει χάσει μεγάλο μέρος της σημασίας που είχε στο παρελθόν. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην εποχή της μαζικής διάδοσης του Διαδικτύου, η ίδια η έννοια της τηλεοπτικής συχνότητας ως μονοπωλιακού δημόσιου αγαθού, κλονίζεται σοβαρά και είναι πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα απαξιωθεί τελείως, καθώς θα αξιοποιείται η δυνατότητα παροχής του τηλεοπτικού σήματος μέσω Διαδικτύου.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ